Akár 20 százalékkal is drágulhat a kötelező biztosítás

Pénzcentrum2014. november 2. 10:00

Ugyan a végleges számokat még nem ismerjük, viszont az látható, hogy a 15 biztosító által közzétett tarifák alapján a kötelező biztosítások díjemelkedésére lehet számítani, ami egyes szolgűltatóknál akár a 20 százalékot is elérheti. Sokaknak megérheti tehát a biztosítóváltás, de a szakértők szerint még így is kevesebben köthetik újra a szerződésüket.

A szombat éjféli határidőig mind a 15 érintett biztosító új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) tarifát hirdetett. A Netrisk.hu által végzett első számítások azt mutatják, hogy folytatódik a tavaly megkezdődött díjemelkedés. Bár van olyan társaság, amelyik a tavalyi árszint közelében hagyta tarifáit, néhány szereplő átlagosan 15-20 százalékkal is emelte díjait. Az átlagos díjnövekedés mértéke azonban ennél kisebb lehet: a piacvezető online biztosításközvetítő a kampányban a nála kötött új szerződések átlagdíját 12 500 forint körüli szintre várja, szemben a tavalyi 11 300 forintos mértékkel.

Az átlagdíjak alakulása egyértelműen csak a néhány óra múlva megkezdődő konkrét kötések nyomán válik egyértelművé

- hangsúlyozza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. - Az azonban biztos, hogy az autósok többsége az idei kampányban a tavalyinál magasabb biztosítói díjakkal fog találkozni. A díjnövekedést az idén is elsősorban a kármentesen vezető autósok, illetve azok tudják ellensúlyozni, akik egyidejű casco- vagy lakásbiztosítás megkötésével akár jelentős mértékű együttkötési kedvezményt tudnak elérni.

Mi jött be az előrejelzésekből?

Korábbi cikkünkben körüljártuk, hogy mire számítanak a biztosítási alkuszok idén. Az adatok feldolgozása során kiugró érdekességeket egyelőre nem tapasztaltak a CLB szakértői, az már viszont egészen biztos, hogy az átszerződési kedvet az a díj fogja meghatározni, amelyet az autósok jelenlegi biztosítója kalkulál - szaknyelven indexál - nekik 2015-re.

Ezzel kapcsolatban már vannak, és még lesznek is nagy meglepetések

- szögezi le Németh Péter, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója. Az indexdíjakat tartalmazó értesítőket folyamatosan kapják az emberek, s az eddigiek alapján kiderül, hogy jó néhány biztosító durván, akár 10- 15 ezer forinttal is emelné a meglévő szerződésekhez tartozó tarifát. Arra, hogy miért nem becsülik meg jobban, s miért nem kényeztetik kedvezményekkel régi ügyfeleiket a társaságok, az lehet a magyarázat, hogy sok autós nem foglalkozik a biztosításával, egyszer megkötötte, s azóta csak fizeti a díjat a nélkül, hogy rendszeresen ellenőrizné. Úgy tűnik az ilyen "inaktív" ügyfelek még mindig többen vannak, mint ahányan azok, akik a drágítást látva átszerződnek másik biztosítóhoz. Az indexdíjakat legkésőbb november 10-éig meg kell kapniuk azoknak, akiknek most van a biztosítási fordulójuk - ez kétmilliónál több autós -, érdemes megvárni az értesítőt és csak utána dönteni a továbbiakról.

Mennyien válthatnak?

Tavaly 420 ezer autótulajdonos váltott biztosítást a kampányidőszak alatt, az általunk megkérdezett szakértők válaszát összesítve ez idén nagyjából 290 ezren újíthatják meg szerződéseiket, vagy válthatnak biztosítót.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mire kaphatunk kedvezményeket?

Idén valószínűleg a családosok számíthatnak kedvezményekre a biztosítók többségénél. Az igazán jelentős kedvezményeket viszont azok kaphatják, akik más biztosítási terméket is kötnek a KGFB-vel együtt, legyen az casco, vagy akár lakásbiztosítás. Az együttkötésekkel akár 15-30 százalékos kedvezményeket is kaphatunk a szolgáltatónktól.

 

Címkék:
biztosítás, KGFB, tarifák, netrisk casco,