Videón a BKV-baleset: 8 sérült, 1 felelőtlen autós

Pénzcentrum2013. június 20. 15:36

A BKV-járatain nap mint nap történnek kisebb nagyobb balesetek. A leggyakoribbak a hirtelen fékezésekből adódó végtagtörések, horzsolásos sérülések. A Budapesti Közlekedési Központ  egy friss videót is közzétett, amely azt mutatja, mennyire veszélyes tud lenni egy szabálytalanul, irányjelző használta nélkül, hirtelen a busz elé kanyarodó személyautó.

"Tegnapelőtt este a 7E vonalon az egyik autóbusz hirtelen fékezésre kényszerült egy elé bevágó személygépkocsi miatt a Ferenciek terénél. A buszon nyolc utasunk könnyű sérülést szenvedett, jellemzően elesés miatt. A szabálytalanul, irányjelző használta nélkül, hirtelen a busz elé kanyarodó személyautó elhagyta a helyszínt. Mivel a balesetben egy új Citaro volt érintett, az esetet videókamera rögzítette, a felvételeket természetesen a rendőrségnek is átadtuk. Kérjük minden utasunkat, hogy figyelmesen utazzanak, mindig kapaszkodjanak és az utazók minden helyzetben és körülmények között adják át az ülőhelyüket a kismamáknak, valamint idős utasoknak, akik egy ilyen helyzetben védettebben utazhatnak ülve" - írta Facebook oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Bár a fenti esetről ezúttal videofelvétel is készült, azonban korántsem nevezhető kuriózumnak a budapesti tömegközlekedésben. A BKV-járatain nap mint nap történnek kisebb nagyobb balesetek. A leggyakoribbak a hirtelen fékezésekből adódó végtagtörések, horzsolásos sérülések. Joggal merül fel tehát a kérdés, milyen kártérítési kötelezettsége van a közlekedési vállalatnak az utasok felé?

Mint ismert, 2012. január elsejével megszűnt a BKV Zrt. utas-balesetbiztosítása, melyet korábban a Generali-Providencia Biztosító Zrt. biztosított az utasok számára. A megszűnt biztosítás - a felelősségi viszonyok vizsgálata nélkül - limitált kártérítést nyújtott a jeggyel vagy bérlettel rendelkező utasok számára, amikor őket a közlekedési társaság üzemi területén (mozgólépcsőn, járművön, járműről történő le- és felszálláskor) valamilyen baleset érte. A BKV Zrt. a korábbi utas-balesetbiztosítás felmondását azzal indokolta, hogy az gazdaságtalan, előnytelen, illetve fenntartását jogszabályi kötelezettség nem írja elő. Az akkori számítások szerint ezzel a fővárosi társaság éves szinten mintegy 50 millió forintot spórolt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az érvényes jeggyel és bérlettel utazók azonban azóta sem maradtak biztosítás nélkül, a társaság felelősségbiztosítása továbbra is a kár teljes összegéig fedezetet nyújt azokban az esetekben, amikor a társaság felelőssége megállapítható. Baleseti kártérítés tehát akkor igényelhető az utas részéről, ha bizonyítani tudja, hogy mikor, melyik járaton, kinek a szabályszegő magatartása folytán szenvedett súlyos sérülést. Ilyen esetben azonnal szólni kell a vezetőnek, felhívni a figyelmét az esetlegesen már érezhető fájdalommal járó súlyosabb sérülésről.

Fontos, hogy semmilyen esetben se hagyjuk a helyszínről tovább menni a közlekedési eszközt. Ebben segítségünkre lehetnek utastársaink is, akiknek nevét, telefonszámát is érdemes rögzítenünk. Az ő tanúkénti meghallgatásuk ugyanis jelentős szerepet kaphat a kártérítési eljárás során a későbbiekben. A magyar jogrend szerint a bizonyítási teher a sértetten van, neki kell a baleset tényállását bizonyítani. Ez viszont utólagos bejelentés esetén igen nehéz. A tegnapelőtti esetet viszont videokamera is rögzítette, így a tényállást is könnyebb lesz majd igazolni.

Címkék:
biztosítás, bkk, bkv, baleset, biztonság,