Súlyos járvány a magyar kórházakban: tavaly ezren haltak bele

Pénzcentrum2013. május 15. 09:32

Egyik évről a másikra két és félszeresére nőtt a súlyos bélfertőzések száma a hazai kórházakban. Ennek pontos okát nem tudják, de a vizesblokkok lepusztultsága nem segít a helyzeten - írja a Népszabadság.

Két és félszeresére nőtt a súlyos bélfertőzések száma a hazai kórházakban. 2012-ben már több mint ezren haltak bele az enyhébb esetekben csak hasmenéssel, súlyosabb esetben vastagbélgyulladással járó kórba, amely mind nagyobb gondot jelent a hazai kórházakban.

Arra, hogy pontosan miért pont most okoz robbanásszerűen kórházi járványokat ez a baktérium, egyelőre nincs egzakt válasz. Szakemberek szerint az úgynevezett savlekötő szerek, illetve az antibiotikumok túlzott és gyakran felesleges alkalmazása miatt is fogékonyabb a legyengült emberek szervezete a baktériumra, másrészt az egészségügy mind nagyobb pénzhiánya is korlátozhatja az ilyen kórházi járványok megelőzését.

A kór megfékezése viszont azon is múlhat, hogy mennyire tartják tisztán a közös illemhelyiségeket, milyen gyakran takarítanak, fertőtlenítenek. Van-e egyáltalán a mellékhelyiségben megfelelő fertőtlenítőszer, rávehetők-e a betegek vagy azok vannak-e olyan állapotban, hogy mindenki maga után takarítson. A baktérium a piszkos kézről kerül a szájba és onnan a belekbe.

Címkék:
biztosítás, orvosi ellátás,