Jó üzlet az autólopás: a profiknak tíz másodperc is elég

Népszava2013. április 3. 09:34

Leggyakrabban 20, tapasztaltabb tolvajoknak 10 másodperc is elég ahhoz, hogy meglovasítsák járművünket - a módszerek változatosak, de ma már inkább az alkatrészekre, semmint a menő márkákra mennek a bűnözők - írja a Népszava. A "műfajra" nem is az egyedi, hanem a szervezett, csoportos elkövetés a jellemző.

Ismét fellendülőben a lopott autók biznisze: míg 2009 óta rendre évi hatezer körül alakult a meglovasított járművek száma, tavaly már majdnem a hétezret is elérte, amikor összesen 6920 kocsi "talált" új gazdára a rendőrségen is bejelentett, hivatalosan ismert adatok szerint. Ez az elmúlt évek legrosszabb statisztikája.

Az Országos Rendőr-főkapitányság hét főbb elkövetési módszert jelölt meg, melyek közül még mindig elterjedt a "roncsolásos" út: amikor a tolvajok egyszerűen a zár feltörésével igyekeznek az autóhoz jutni. A gépjármű-bűnözés része a szervezett, sorozat jellegű bűnözésnek, egyedi tettesek már csak igen elvétve garázdálkodnak. Így gyakran jutnak lakásbetörés útján a kocsikhoz a lakásban talált slusszkulcs használatával - "betöréses módszer". Hazánkban ugyancsak gyakori a "beugrásos", illetve a "koccanásos" módszer, mellyel a sofőrök naivitására építenek: amikor a vezető valamiért kiszáll a járműből, a tolvaj máris beugrik a helyére és elhajt vele, illetve balesetet színlelve nekihajt, és amikor a sofőr kiszáll, hogy ellenőrizze a kárt, a tolvaj egy társa lecsap a nyitott autóra.

Címkék:
szervezett bűnözés,