Szuperviharok Magyarországon: megjöttek a számok

Pénzcentrum2012. szeptember 13. 16:05

Több mint 34 000 viharkár bejelentés érkezett idén a Groupama Garancia Biztosítóhoz - 2012 elmúlt 8 hónapjában az általános vihar, a villámlás és a felhőszakadás tartozik a leggyakoribb kár okok közé

Hasonlóan a tavalyi szélsőséges időjáráshoz, idén is megtapasztalhattuk a 40 fokos hőmérsékletet, majd két héten belül a másik végletet, amint a frontok érkezése mellett viharral, felhőszakadással 15 fokra csökken a hőmérséklet. A biztosítótársasághoz az elmúlt 8 hónapban több mint 34 000 viharkár miatti bejelentés érkezett, a legtöbb a június eleji és július végi viharokhoz köthető.

A társaság kárelemzései alapján 2011 januárjától augusztus 31-ig bezárólag 35 510 viharkár miatti bejelentés érkezett, míg az idei szeszélyes viharok és esőzések miatt 34 380 kárbejelentést regisztráltak, ami minimális, 3,2 százalékos csökkenést jelent. A legtöbb káreset 2012. július 29-én történt, ekkor egy nap alatt 4001 viharkárt regisztráltak. Ez kifejezetten magas szám ahhoz képest, hogy a második legtöbb káresetet június 9-én 1 469 darabbal jelentették.

Az elmúlt félévben az ország szinte minden régiója érintett volt az időjárási problémákban, de a biztosítóhoz Budapestről érkezett a legtöbb bejelentés, összesen 2 101 kárbejelentéssel. Vidéken a nagyvárosok közül Miskolcon történt a legtöbb vihar miatti káresemény, összesen 615 darab. A kisebb települések közül viszont az alig több mint 37 ezer főt számláló nógrádi megyeszékhelyen, Salgótarjánban regisztrálták a legtöbb, megközelítőleg 300 kárbejelentést. Összehasonlítva a tavalyi eredményekkel, 2011-ben szintén Budapest vezette a listát káresetek tekintetében, a vidéki nagyvárosok közül Debrecent érte akkor a legtöbb kár, a vidéki kisvárosok közül pedig Nagykőrösön történt a legtöbb káresemény.

A biztosítóhoz 2012 első 8 hónapjában beérkezett káresetek kifizetései augusztus 31-ig elérték az 1 765 millió forintot.
A kárt kiváltó okokat megvizsgálva azt tapasztalta a társaság, hogy kiemelkedően sok bejelentés érkezett villámlás miatt, összesen 8 056, továbbá 2 647 esetet felhőszakadás miatt, 2 430 esetet pedig jégverés miatt regisztráltak. A káresetek száma hasonló a tavalyi mutatóhoz, a károk átlagösszege viszont 2012-ben több mint 30 százalékkal kevesebb 2011 hasonló időszakához képest. 2012 első félévében a legnagyobb kárkifizetés összege 4 803 millió forint volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: