Akár drágulhat is a köteleződ jövőre

Pénzcentrum2012. augusztus 31. 10:37

Lényegesen nem fognak változni a kötelezők díjai egy nyáron benyújtott törvényjavaslat hatására, ami lehetővé teszi, hogy 2013-tól kezdve a biztosítók tetszőleges gyakoriságban és időben módosíthassák a kötelezők díjait. Az évi egyszeri és kötelező díjközzétételhez képest ez nagy változást hoz, a tulajdonosok viszont nem számíthatnak lényeges költségváltozásra,  a megkérdezett szakértők szerint a nagyobb biztosítók is csak kismértékben drágíthatnak díjaikon.


"A díjhirdetés liberalizációja azt teszi lehetővé a biztosítók számára, hogy folyamatosan alkalmazkodjanak a piaci körülményekhez. Nem egy évre előre kell az ország teljes területére és minden ügyfélre vonatkozó díjtarifát összeállítani, hanem lehetőség nyílik a változó körülményekhez való folyamatos alkalmazkodásra" -mondta el lapunknak Csikós Daniel, a Genertel Biztosító vezérigazgatója.

A folyamatosan változó körülmények nem kedveztek a biztosítóknak 2012-ben sem. A forint gyengélkedése miatt az alkatrészek és a javítások jelentős mértékben drágultak, ami a 2011-es év nagy "nyertes" biztosítóit jelentősen megterhelték. Ezért is várható, hogy a nagyobb biztosítók esetlegesen díjakat növelnek a következő időszakban - mondta el lapunk kérdésre Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. üzletág vezetője

A hasonló váratlan eseményekre ezentúl könnyen és gyorsan reagálhatnak a biztosítók. A 2013 januárjától bevezetendő új rendszer lehetővé teszi, hogy a biztosítók év közben is tetszőleges gyakorisággal változtathassanak a mindenkori kgfb-díjaikon, amelyeket azonban - az ügyfelek megfelelő tájékozódásának elősegítése érdekében - legalább hatvan nappal az alkalmazás előtt meg kell hirdetniük.

Simon Zsolt, a Generali gépjárműbiztosítási üzletág igazgatój is hasonlóan véli: "A díjversenyre elsősorban nem a liberalizáció lesz hatással, hanem a károk és díjak kölcsönhatásai, melyeket azonban a biztosítók is rugalmasabban tudnak majd követni. A biztosítók célzottabban tudnak majd reagálni az ügyfelek igényeire és a piaci körülmények változásaira. A kampányidőszakhoz képest egy egészségesebb verseny kialakulására számítunk."

A díjverseny valószínűleg megmarad hosszú távon, a kérdés viszont az, hogy a díj milyen szinten stabilizálódik. Az árszint közelebb lesz a valós árhoz, ami magasabb a jelenlegi szintnél. Vagyis a díjak esetleges növekedésével számolunk - mondta Csikós. Ezzel Németh is egyetértett azzal a kitétellel, hogy egyes kisebb biztosítók a nagyobbakhoz igazíthatják az áraikat és ezzel olcsóbbak lehetnek, mint az utolsó kampányban.

Mit jelent ez nekünk a szakemberek szerint?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ügyfelek számára a biztosítók személyre szabottabb díjakkal tudnak megjelenni. A kárnyilvántartási rendszerben bevezetetésre kerülő azonosítószám lehetővé teszi azt, hogy az ügyfél folyamatosan beazonosítható legyen, ezzel hitelesen nyomon követhetővé válik személyes kártörténetük és a biztosítók akár még a jelenleginél is kedvezőbb díjakat kínálhatnak azoknak, akik valóban hosszú ideje balesetmentesen vezetnek.

A kapcsolt termék jelentősége is növekedhet, a CLB biztosítási alkusz vezetője szerint a jövőben még érdemesebb lehet a biztosításokról globálisan gondolkodni. Az összes biztosításunk, mint a lakás, élet, kgfb összehangolásával a jövőben többet spórolhatunk. Az alkuszok jelentősége is megnőhet, hiszen a folyamatosan változó díjszabások között egyre nehezebb lesz kiigazodni.

Címkék:
liberalizáció,