Új tájékoztatót készít a biztosításokhoz a PSZÁF

Pénzcentrum2012. június 5. 13:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) keretében működő békéltető testülethez beérkezett panaszok alapján a felügyelet új tájékoztatót készít a biztosítási szerződésekről - mondta Déri Katalin, a PSZÁF osztályvezetője a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága keretében működő ellenőrzési albizottság ülésén kedden Budapesten.

Hozzátette, hogy a tájékoztatót most egyeztetik a Magyar Biztosítók Szövetségével (MABISZ), ezt követően tárják a közvélemény elé.

Az idén az első negyedévben 505 darab fogyasztóvédelmi panasz érkezett a biztosításokat illetően a PSZÁF-hoz, ebből 200 a kötelező gépjármű felelősségbiztosításokkal (kgfb) volt kapcsolatos. Fogyasztóvédelmi eljárás végül 150 ügyben indult.

Kerékgyártó Csaba, a MABISZ titkárságvezetője szerint ezek a számok a 12 millió biztosítási szerződéshez képest "arányszámmal alig kifejezhetőek".

Az egyik visszatérő ügy volt, hogy a központi kárnyilvántartásban szereplő bonus-malus adatokkal sok probléma volt a kgfb szerződések átkötése kapcsán. A PSZÁF képviselője elmondta, hogy márciustól már alig jeleztek az ügyfelek ilyen problémát. Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) elnöke szerint, amennyiben használni lehetne a kárnyilvántartásban az adóazonosító jelet, megszűnnének ezek a problémák.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A másik visszatérő kérdés a befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosításoknál a tájékoztatási kötelezettség nem megfelelő volta volt.

Az ülésen elhangzott az is, hogy a PSZÁF nem foglalkozhat a kötelező gépjármű biztosítások (kgfb) során a károsult és a károkozó biztosítója közti vitával, mivel nincs közöttük szerződéses kapcsolat, így a kárt szenvedett nem minősül fogyasztónak.

Címkék: