Tízmilliós csalás: saját házát gyújtotta fel a magyar politikus

Pénzcentrum2012. április 3. 15:07

Jelentős kárt okozó csalás kísérletével vádolják a dabasi bíróságon a helyi kisebbségi önkormányzat egyik korábbi vezetőjét. A nő saját házát gyújtotta fel a biztosítási pénz reményében.

Nagy értékű biztosítási csalással gyanúsítják a dabasi kisebbségi önkormányzat korábbi elnökhelyettesét és a nő élettársát.

A Blikk információi szerint Horváth Lídia háza 2009. április 7-én hajnalban égett ki. Az asszony bosszúról beszélt. Szerinte a környéken a romák ellen intézett támadások kapcsán gyakorolt "szószólói" munkája miatt kellett ily módon lakolnia. A mindvégig kulcsra zárt ház, a nyílászárók sértetlensége, a helyszínen talált égésgyorsító, valamint a korábban a pár milliós házra kötött, irreálisan magas, 20 millió forint értékű biztosítás miatt a rendőrség gyanúja az asszonyra terelődött. A sértettből gyanúsított lett.

A tárgyalássorozat jelenleg Horváth Lídia és élettársa távollétében zajlik, ugyanis feltehetően még az országból is elmenekültek a felelősségre vonás elől.


A lap úgy tudja, az élettárs tűnt el először, majd hetekre rá követte őt a nő is is. A Budapest Környéki Törvényszéken azt közölték, hogy valóban nemzetközi elfogatóparancs van kiadva a két vádlott ellen, itthon és külföldön is keresik. Azonban ez a tárgyalást nem zavarja, távollétükben is hozhatnak ítéletet.

A Blikk információi szerint Kanadában és Hollandiában keresik őket főként a rendőrök. Akár öt év börtönt is lehet kapni ezért a bűncselekményért. A kiszabott büntetést pedig az elcsalni akart összegtől is függ.

Tízmilliókat próbálnak kicsalni a biztosítóktól

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Világszerte jelentős a biztosítási csalási kísérletek száma. Az elkövetőket az sem érdekli, hogy egyes országokban akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak.

A statisztikák világszerte azt mutatják, hogy a biztosítási csalásokkal leginkább érintett üzletág a gépjármű-biztosítási terültet. Habár a gépjármű-biztosításoknál a csalások előfordulása nem köthető kifejezetten márkákhoz, az értékesebbek, mint a Mercedes, Volkswagen, BMW vagy Audi más gépjárműtípusokkal összehasonlítva gyakrabban bukkannak fel a biztosítási csalások aktáiban, mivel a drágább gépjárműtípusok esetén a kifizetett kárösszegek is nagyobbak. Ez persze nem jelenti azt, hogy az olcsóbb márkákkal nem követnek el csalásokat. Magyarországon a Suzuki személygépkocsikhoz köthető esetek száma az egyik legkiemelkedőbb.

A gépjármű-biztosítási csalások leggyakoribb esetei megrendezett autóbalesetek, valós balesetek bekövetkezése után visszamenőleges időponttal megkísérelt biztosítási szerződéskötések, fiktív gépjármű javítási számlák benyújtásai, illetve a jogos igénynél magasabb összegű kártérítés igénylések.

A vagyonbiztosítások területén a gépjármű-biztosítások mellett a legtöbb csalási kísérlet a tűzkárokhoz kapcsolódik, mert az elkövetők úgy vélik, hogy a tűz minden bizonyítékot elpusztít majd, és így könnyen hozzájuthatnak a nagy összegű kártérítésekhez. Az életbiztosítások tekintetében elkövetett csalásoknál gyakori a fiktív testi sérülésekre benyújtott kárigény, az orvosi dokumentációk meghamisítása, a súlyosan beteg biztosítottra megkötött életbiztosítások, illetve a lényeges körülmények szándékos eltitkolása.

Címkék:
autóbalesetek, nemzetközi elfogatóparancs,