A végtörlesztés 5 százaléka származott életbiztosításból

Pénzcentrum2012. február 21. 12:32

Az előzetes prognózisokat számottevően alulmúlhatta az az összeg, amelyet megtakarítási célú életbiztosítási szerződései felbontásával szabadított fel végtörlesztés céljára a magyar lakosság - tájékoztatta lapunkat az ING Biztosító.

Az életbiztosító becslései szerint a végtörlesztésre fordított mintegy 900 milliárd forintnak mindössze az 5 százaléka származott ilyen forrásból, tehát nagyjából 45 milliárd forint. A szektor a végtörlesztés elindulásakor ennél jóval nagyobb forráskiáramlásra számított.

A vártnál jóval kisebb összegű szerződésfelbontás egyrészt a lakosság fokozódó pénzügyi érettségét mutatja - mondta Kovács Zsolt, az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója. "Az előjelek már tavaly ősszel észrevehetők voltak: ügyfeleink világosan látták a dilemmát, amit a devizahitel megtakarításból való kiváltása jelent. Világosan látták, hogy egyik oldalról ugyan megszabadulnak egy hiteltehertől, ám ennek a hosszú távú egzisztenciális biztonságuk, hosszú távú megtakarítási céljaik feladása az ára. A jelek szerint kitartottak utóbbiak mellett".

A lakosság mellett ugyanakkor jól vizsgázott a pénzügyi közvetítői szektor is. "Az ügynökök, tanácsadók számára nagy volt a kísértés, hogy a megtakarítások átmozgatására ösztökéljék ügyfeleiket, így teremtve a maguk számára üzleti lehetőségeket, ám nem ez történt. A közvetítői szektor felelősen viselkedett, nem kényszerítette bele a lakosságot olyan megoldásokba, amelyek ellenkeztek volna hosszú távú érdekeivel. Az elmúlt években megindult »feltisztulás« a pénzügyi közvetítői piacon tehát meghozta a gyümölcsét" - nyilatkozta Kovács Zsolt. 

 

Címkék: