Itt vannak a mínuszok: erre figyelj, ha autóba ülsz

Pénzcentrum2012. január 28. 15:00

Az elmúlt napok hideg időjárása jelentősen megviselheti a gépjárműveket, ráadásul a megváltozott útviszonyok is egyre komolyabb balesetveszélyt jelentenek. Éppen ezért érdemes átvizsgálnunk autónk műszaki állapotát is - ha még nem tettük volna meg -, hogy megfelelően fel van-e készítve a téli körülményekre.

Az tapasztalatok alapján a téli időszakban leginkább a téli gumi hiánya, a fagyálló folyadék problémái, az akkumulátor lemerülése, vagy egyszerű figyelmetlenség miatt kerülnek bajba az autósok. Gyakori hiányosság, hogy sok gépjárművezető nem gondol a téli időjárási körülményekre a hosszabb utak előtt. A téli gumi már 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél indokolt lehet, a jelenlegi útviszonyok mellett viszont gyakorlatilag elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez.

Ezen kívül a fagyállót is tartalmazó szélvédőmosó folyadék feltöltése, illetve a hűtőfolyadék fagyáspontjának és szintjének ellenőrzése az, amivel komoly bosszúságoktól kímélhetjük meg magunkat. Hosszabb utak előtt az akkumulátor állapotának megvizsgálása is szükséges, hiszen azok a téli hónapokban kevesebb energiát tudnak leadni. Ha ezeket az alapvető dolgokat betartjuk, nagyobb esélyünk van arra, hogy a következő hetekben is elkerüljük a kellemetlen helyzeteket az utakon.

"Egy síelni induló baráti társaság autója Ausztriában hibásodott meg, 50-60 kilométerre a legközelebbi lakott településtől. A gépkocsi motorjával lett gond, ezért nem volt fűtés az autóban, az utazók pedig nem gondoskodtak sem meleg pokrócról, sem meleg folyadékról hasonló esetekre. Bár a segítség a nagy havazás és csúszós utak ellenére egy órán belül megérkezett, azonban a -15 fokos hidegben, fűtetlen autóban ennyi idő alatt is szinte kihűltek az utasok." - mondta Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország ügyvezető igazgatója.

A műszaki felkészülés mellett nem árt tudatosítanunk magunkban azt is, hogy alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. A hideg idő, a rossz látási viszonyok, a csúszós utak vagy akár a frissen leesett hó még a tökéletesen felkészített autóval rendelkező vezetőktől is nagyobb odafigyelést igényelnek. Az elmúlt hónapok viszonylag enyhe időjárása után a hirtelen jött hőmérsékletváltozás és havazás komoly kihívások elé állíthatják a gépkocsivezetőket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: