Ez vár a dohányosokra 2012-től

Pénzcentrum2011. december 31. 12:05

Szívnak a dohányosok - így summázhatnánk azokat a jogszabályváltozásokat, amelyek 2012-ben érintik őket. Tilos lesz rágyújtani a szórakozóhelyeken, emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, ráadásul újfajta, "elrettentő" dobozok várják majd őket.

2012-ben számos jogszabályváltozás érinti a dohányzókat. Január elsejétől lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás, így munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani; februárban és júliusban emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója; szeptembertől pedig a dohánytermékek dobozán megjelennek a képes egészségvédelmi figyelmeztetések.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság adatai szerint Magyarországon 18 percenként hal meg valaki a dohányzás következtében, évente pedig 30 ezren veszítik életüket valamilyen, dohányzással összefüggő betegségben. A tüdőrákos megbetegedések 90-95 százaléka, míg az összes rákos megbetegedés 30-35 százaléka vezethető vissza a dohányzásra.

Nem lesz füstölgés a szórakozóhelyeken

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását áprilisban szavazta meg az Országgyűlés. Ennek értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken -, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

Fontos változás, hogy nem jelölhető ki dohányzóhely ezután a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszűnnek a dohányzókocsik. Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben.Szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál.

Átmenetileg csökkenhet a forgalom
A dohányosok kiszorítása miatt átmenetileg csökken a forgalom - legalábbis a nemzetközi tapasztalatok szerint. A magyar vendéglátósok is azzal számolhatnak, hogy egy ideig a megszokottnál kevesebb vendég tér majd be hozzájuk: az Európai Unió országainak többségében már bevezették a teljes körű dohányzási tilalmat, ezekben az országokban a dokumentált adatok alapján vagy nem változott számottevően a vendéglátó-ipari egységek forgalma, vagy rövid ideig tartó átmeneti csökkenés után éppen emelkedett.


Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, a szivarszobákban étel és ital nem szolgálható fel. Ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára - biztosítva, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be.

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. Az államigazgatási szerv eltekinthet a bírság kiszabásától, ha az intézmény vezetője, üzemeltetője, a rendezvény szervezője, a munkáltató, illetve akit a közforgalmú intézmény szabályzata erre kijelöl, a tilalmat megsértőt felszólította a dohányzás befejezésére, vagy ha ennek nem tesz eleget, az intézmény elhagyására.

A bírságolás három hónap türelmi idő után 2012 áprilisában kezdődik. Ekkortól a népegészségügyi szakigazgatási szervek magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak szabályszegés esetén.

Jelenleg a vasúti járművek tizenöt százalékán, a száz kilométernél hosszabb távon közlekedő belföldi távolsági vonatokon rá lehet gyújtani. Január elsejével viszont a vasút teljes területén, a pályaudvarokon, a vasútállomásokon, a megállóhelyeken és azok peronjain, valamint az összes személyszállító vonaton is tilos lesz rágyújtani.

Annak érdekében, hogy a januári jogszabályváltozásokra felhívják a figyelmet, a korlátozás által érintett helyeken figyelmeztető táblákat helyeznek el. Ezeken a tiltás mellett feltüntetik annak a honlapnak a címét, illetve azt a telefonszámot is, amelyen a szakemberek a dohányzásról leszokásban nyújtanak segítséget. A telefonszámon azt is jelezni lehet, ha valaki szabályszegést tapasztal.

 


Az egészségügyi államtitkárság elindította a hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányát, amelynek célja, hogy minél többen hagyják abba a dohányzást, illetve el se kezdjék. Számolnak azzal, hogy visszaesik a dohánytermékek forgalma, de ezzel párhuzamosan a dohánytermékek jövedéki adója emelkedni fog. A korábban tervezettnél nagyobb mértékben, ráadásul május és november helyett már februárban és júliusban nő a dohánytermékek jövedéki adója. A kormány húszmilliárd forint többletbevételt vár ettől, egy doboz cigaretta ára pedig - a számítások szerint 100 forinttal is drágulhat.

Szeptembertől képeket tesznek a dobozokra

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

December közepén megjelent a dohánytermékek jelöléséről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet is, amelynek mellékletében szerepelnek az új, kombinált figyelmeztetésekhez használandó képek és szöveges figyelmeztetések. Ez a rendelet 2012. január 1-jén lép hatályba, de záró rendelkezései szerint a kombinált figyelmeztetések csak később jelennek meg.


A kormány döntése alapján csak képes egészségvédő figyelmeztetésekkel ellátott csomagolású dohánytermékeket lehet gyártani a jövő év szeptemberétől, és 2013-tól csak ilyen csomagolású termék hozható forgalomba.

Kevesebb helyen lehet majd dohányterméket vásárolni

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről" szóló törvényjavaslatot készített több fideszes országgyűlési képviselő.

A végszavazás előtt álló javaslat elsősorban annak érdekében született, hogy Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon. Ez kiemelt közegészségügyi cél, amelynek eléréséhez az első lépés a dohánytermékek széleskörű kiskereskedelmi beszerezhetőségének, illetve a dohánytermékek megjelenésének korlátok közé szorítása. A cél elérése érdekében az országgyűlés - amennyiben a tervezetet elfogadja - a dohánytermék-kiskereskedelem állami monopóliummá tételéről és az annak gyakorlásával kapcsolatos feladatokról, az engedély nélküli dohánytermék-kiskereskedelem megelőzéséről, visszaszorításáról, valamint a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység ellenőrzéséről, és az e tevékenységekből származó bevételek közcélra fordításáról dönthet.

A törvényjavaslat abból a tényből indul ki, hogy ma Magyarországon szinte minden sarkon" hozzáférhetőek a dohánytermékek. Az is tény, hogy bár törvény tiltja, hogy dohánytermékkel a fiatalkorúakat kiszolgálják, ennek betartatása — a folyamatos és hangsúlyos állami (fogyasztóvédelmi) ellenőrzések ellenére is — nehézkes. A fiatalkorúak gyakorlatilag érdemi korlátozás nélkül hozzáférhetnek a dohánytermékekhez; efelől a dohányzásra vonatkozó statisztikai adatok nem hagynak kétséget - jegyzi meg a törvényjavaslat általános indoklása.

A javaslat ezért az állam kizárólagos gazdálkodási körébe utalná a dohánytermékek kiskereskedelmét. Ezzel először is elérhető lenne az, hogy a dohánytermékek hozzáférhetősége már önmagában korlátozott legyen. A kétezernél kevesebb lakosú településeken legfeljebb egy, e fölött — minden kétezer fő után — egy dohánybolt létrehozását engedné a törvény. Más helyen dohányterméket nem lehetne forgalmazni. A KDNP később azzal a módosítással egészítette ki a törvényjavaslatot, hogy a benzinkutaknál továbbra is lehessen dohányterméket vásárolni.

Másrészt, az állam — koncessziós szerződéssel — a dohánytermék kiskereskedelmét olyan személyek - elsősorban családi kisvállalkozások - számára engedné át, akik hosszú távon kívánnak megélni a dohánytermékek kiskereskedelméből. Ezért súlyos bírságot, vagy a jogosultság, azaz engedély elvesztését előreláthatólag nem kockáztatnák azzal, hogy a fiatalkorúakat dohánytermékkel kiszolgálják.

Ezeket a követelményeket egyébként nemcsak a hatósági ellenőrzéssel, hanem — a koncessziós szerződés részeként — a polgári jog specifikus eszközeivel is ki lehet kényszeríteni - állítják a javaslattevők. A törvényjavaslat ugyanakkor gondol a dohányosok jogaira, és biztosítja azt, hogy az ország minden településén lehetőség legyen — még ha szigorított feltételekkel is — hozzájutni a dohánytermékekhez.

 

Címkék: