Így dolgoznak a zsebtolvajok a zsúfolt boltokban

Pénzcentrum2011. december 10. 10:12

Az ünnepi forgatagban is fordítsunk kellő figyelmet értékeink védelmére, hisz a bűnelkövetők ilyenkor gyakran találnak kedvező alkalmat bűnös szándékuk megvalósítására - tanácsolja a rendőrség.

Érdemes figyelnie a vásárlóknak arra, hogy a nagy sietségben nyitva felejtett vagy lehúzott ablakkal otthagyott autókból a tolvajok előszeretettel emelik el az értékeket. Nem árt, ha kétszer is megbizonyosodunk róla, hogy az autót bezárva hagyjuk e ott a parkolóban, amíg vásárolunk.

Tipikus vásárlói könnyelműség az is, ha a bevásárlókocsin ellenőrizetlenül logó kabát zsebébe, vagy nyitott táskába dobjuk a pénztárcát. Figyeljünk arra is, hogy ne hagyjuk őrizetlenül a megpakolt bevásárlókocsit vagy a teli szatyrokat a fizetés után, mert azokból könnyedén kilophat valamit egy arra ólálkodó tolvaj.

Néhány hónapja terjedt el egy érdekes trükk: Szegeden két fiatalember "véletlenül" nekitolta a vásárlásból hazaigyekvő, és épp telefonáló férfinek bevásárlókocsiját, és miközben sűrű bocsánatkérés közepette érdeklődtek, hogy nem sérült-e meg, észrevétlenül a nyitott kabátja belső zsebéből kiemelték az irattartóját. A sértett már csak otthon vette észre, hogy tárcája már nincs a zsebében.

Az is előfordul, hogy a gyanútlanul autója csomagtartójába pakoló autós figyelmét elterelik holmi mondvacsinált ürüggyel, miközben a csapatban dolgozó elkövetők egyik tagja lenyúlja a sofőr rendszerint első ülésre bedobott kézitáskáját.

A megelőzés, az abszolút odafigyelés lehet az egyik lehetséges ellenszer, vallják a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei. Hiszen miközben újabb és újabb elkövetői csoportokat fülel le a rendőrség, újabb és újabb elkövetői csoportok tűnnek fel. A rendszerint gyerekkorúakból, fiatalokból, vagy fiatal felnőttekből álló tolvaj csapatok jól megszervezetten, hihetetlen szemfényvesztő módon végzik a dolgukat. Amíg az egyikőjük kórház, vasútállomás, vagy adott esetben másik bevásárló központ felől érdeklődik a gyanútlanul pakolászó autóstól, addig társa már nyitja is első ajtót és viszi az ott hagyott értékeket rejtő táskát.

Tippek a bizonságos vásárláshoz

A rendőrök azt javasolják, fokozattan figyeljünk értékeinkre, ha forgalmas helyen, tömegben tartózkodunk, utazunk. Pénztárcánkat, bankkártyánkat, mobiltelefonunkat tegyük biztonságos helyre ( pl.: kabát belső zsebe, kézitáska belső része). Ne tartsunk magunknál sok készpénzt, vagy ha mégis, egymástól elkülönítve tároljuk.

A bankkártyát és a PIN-kódot soha ne tartsuk egymás mellett.

Ajánlott válltáskánkat magunk előtt fogva közlekedni. Ne tartsunk okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben! A bevásárlóközpontokban a táskánkat, csomagunkat mindig tartsuk magunknál. Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegyük le táskánkat, pénztárcánkat a pultra vagy a bevásárlókocsiba!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látunk magunk mellett, ellenőrizzük értékeinek meglétét.

A zsebtolvaj általában nem egyedül dolgozik. A legtöbb esetben a bűnelkövetők "munkamegosztásban" tevékenykednek. Egyikük a figyelemelterelésért felel, míg társa a tolvaj tevékenységét fedezni (eltakarni) hivatott. Szintén újabb "munkakört" lát el a kívülállókat figyelő jelző, valamint a megszerzett zsákmány mielőbbi - a helyszínről történő - eltávolítását kivitelező értékmentő.

Az autó nem biztonságos tárolóeszköz

Ne hagyjunk táskát, csomagot, mobiltelefont, GPS-t ( a tartóját - konzolt - sem ) továbbá egyéb értékes műszaki cikket, valamint személyes iratokat, pénzt, bankkártyát és a gépjármű okmányait az utastérben, még a " kesztyűtartóban" sem. Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjunk gépjárműben, hiszen az elkövetőkre jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot, vagy feltörni a zárat.

Mindig zárjuk be az ajtókat, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót akkor is, ha csak pár percre szállunk ki! Kiszállás után ellenőrizzük a gépkocsi lezárt állapotát.

Címkék: