Erre figyelj, ha összetört az autód + video

Pénzcentrum2011. november 27. 13:12

Szerencsés esetben az idei kötelező kampányban minden autós talált magának kedvező biztosítást. Ennek birtokában nagyobb biztonságban autózhatunk. De mit kell tennünk akkor, ha mégis baj történik?

Károkozásnál nagyon fontos, hogy a baleseti bejelentőt, közismertebb nevén a kék-sárga ynomtatványt pontosan és részletesen töltsük ki - ajánlja Szombat Tamás, a Magyar Biztosítók Szövetsége Gépjármű tagozatának elnöke. Rendőrt hívni alap esetben nem szükséges. Ám ha személyi sérülés történt, vagy ha harmadik féllnek is keletkezett kára ( például megsérült a jelzőlámpa, összetört a közlekedési tábla stb.) arról mindenképpen értesíteni kell a rendőrséget.

Abban az esetben is érdemes lehet bevonni a hatóságokat, ha a felelősség elismerésével kapcsolatban nem jutunk dűlőre. Itt érdemes kiemelni, hogy a rendőri intézkedés minden esetben eljárást von maga után, ami jókora plusz költséget jelent a vétkes félnek. Azt sem árt tudni, hogy amennyiben értesítettük a hatóságot, mindenképp meg kell várni a helyszínelőket, s ez akár hosszú órákig is eltarthat.

 

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

 

A bejelentő helyes kitöltése a lelke az egész folyamatnak, ugyanis, ha rosszul töltjük ki, akkor nem sok jóra (és pénzre) számíthatunk a biztosító részéről. Nagyon fontos például tisztázni, hogy ki a baleset okozója, illetve ki a vétlen károsult. Szintén elengedhetetlen, hogy mindkét jármű vezetője az aláírásával igazolja a kitöltött betéti lapon szereplő adatok valódiságát, s ne feledkezzünk meg az esetleges tanúk nevének és lakcímének feltüntetéséről se. Ezt követően az érintettek a bejelentő egy példányát vegyék magukhoz.

A baleseti bejelentőlappal mind a károsultnak, mind a károkozónak jelentkeznie kell a saját biztosítójánál. A károkozónak 5 nap áll a rendelkezésére, hogy a felelősségbiztosítását gondozó társaságnál bejelentése a káreseményt. Ha van Casco kötvényed, saját károd ezen keresztül térítik meg. A károsult személynek 30 napja van arra, hogy a károkozó biztosítójánál a saját kárigényét bejelentse. A károkozást a baleseti bejelentő lap személyes leadásával, vagy elektronikus (telefax, e-mail) és postai úton történő megküldésével jelenthetjük biztosítónk felé. Ha a károkozó külföldi állampolgár volt, a kárt a Mabisz bármelyik tagbiztosítójánál bejelentheted. Ebben az esetben fontos feljegyezni a károkozó külföldi felelősségbiztosítójának nevét, a birtokában lévő zöldkártya számát és érvényességi idejét is.

Címkék:
jelzőlámpa,