Ki jár pórul a különadóval? 4 ezerrel nőhet a kötelező díja

Pénzcentrum2011. szeptember 20. 14:02

Különadót vezetne be a kormány a legtöbb balesetet okozókra. Eddigi gyakorlat szerint a balesetben megsérült emberek ellátását nem a kár okozója, hanem a biztosító fizeti meg. A biztosítás.hu adatai szerint ez most 4 milliárd forint évente. Azt akarja növelni a kormány a gyakrabban balesetet okozó gépjárművezetők kárára, 40 százalékos többletadó formájában.

Minimális információ áll a biztosítók rendelkezésére, azt sem lehet tudni, hogy pontosan ki fizetné meg ezeket a díjakat. Mindenki a részleteket várja - mondta el Csikos Dániel, a Genertel Biztosító Zrt. vezérigazgatója.
Más szakértők is hasonlóan nyilatkoztak a témában, úgy érte a szektort, mint derült égből a villámcsapás - mondta egy elemző név nélkül. Ködös fogalmazásból csak azt lehet kivenni, hogy az adó mértéke 1,5 százalék lehet. De hogy ez milyen formában lesz kiterhelhető az ügyfelekre nem tudni- hangsúlyozta több piaci szereplő is.

Más szereplők a piac mélyrepülésétől tartanak, nincs tartalék az árazásban, további terheket a biztosítók nem tudnak elviselni. A legérzékenyebben azokat a biztosítókat érintheti a különadó bevezetése, akiknek az ügyfélbázisában nagyobb kárgyakoriság figyelhető meg. A piaci átlag 3-4 százalék körül alakul, az újonnan és gyorsan építkező biztosítóknak viszont ennél jóval magasabb is lehet. Ezek a biztosító lehetnek majd nagyobb bajban, ha kedvezőtlen formában valósul meg a javaslat.

Miért a biztosítóktól kéri a Kormány a különadót?

A gépjárművel okozott személyi sérüléses károk esetében felmerült orvosi, kórházi kezelések, kifizetett táppénznek ellentételezését az OEP jelenleg nem követeli vissza a károkozó autósoktól. A károkozókkal szembeni, a kifizetett gyógykezelések költségének egyedi visszakövetelése helyett a biztosítók fizetnek (éves OEP-biztosítók közötti megállapodások alapján) jelenleg mintegy 4 milliárd forintot. A Kormány bejelentése alapján ennél vélhetően többre lesz azonban szükség a jövőben - írja a biztostás.hu közleménye.

Emelkedik a kötelező biztosítások díja?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mivel a biztosítók egyszer már fizetnek az OEP-nek, az új adó felvetheti a kettős adóztatás kérdését, illetve jelentős hatással lehet a mintegy 4 millió autóst érintő kötelező biztosítási díjakra. Az új adó akár 15-20%-al is megnövelheti a kötelező biztosítás díjait, ami autósonként átlagosan 3-4000 Ft-os díjemelkedést jelentene a következő évekre. 

 

Címkék: