Jönnek a szuperkórházak Magyarországon

Népszava2011. június 1. 09:02

A kormány keddi ülésén rábólintott az egészségügy átalakítását célzó (kibővített) Semmelweis Tervre, így megindulhat az egészségügyi ellátórendszer szerkezeti átalakítása - tudta meg a Népszava. A napilap szerint a bejelentésre már szerda délelőtt sor kerülhet.

A napilap írása emlékeztet arra, hogy még idén november 30-ig 8 régióra osztják az országot. A többszintes ellátási modellben szerepet kapnak az országos intézmények és a megyei kórházak is és a csúcsintézmények a nagytérségi központok lesznek.

A városi kórházakban a kormány a tervek szerint gyakorlatilag megszüntetné aktív ágyakat, az egészségügyi államtitkárság indoklása szerint így jobb minőségű ellátáshoz juthatnak a betegek, igaz többet kell utazniuk a kórházi beavatkozásokért.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) irányításával novemberig létrejön az Állami Egészségszervezési Központ (ÁEK), továbbá olyan nagytérségi egészségszervezési igazgatóságok, melyek feladata "az egészségügyi intézmények funkcionális együttműködési formáinak (szakmai kapcsolatok, háttérszolgáltatások, közös beszerzések) kialakítása és a területi egészségszervezési feladatok ellátása" lesz. A teljes betegút-szervezési rendszer jövő nyárra, 2012. június 30-ra alakulhat ki - értesült a napilap.

A kormány megegyezett arról is, hogy a Szócska Miklós által vezetett egészségügyi államtitkárság azonnali hatállyal tárgyalásokat kezdjen Tarlós István főpolgármesterrel a 12, fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő kórház államosításáról.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban azért érte számos kritika a Semmelweis terv május elején elkészült szakmai koncepcióját, mert nem adott konkrét válaszokat arra, hogy miként emelkedik az orvosok és ápolók fizetése. A Népszava szerint azonban úgy tűnik, hogy a kormány komolyan veszi a fiatal orvosok fenyegetését (a legutóbbi hírek szerint több ezren helyezték ügyvédi letétbe felmondásukat) és így az utolsó pillanatban több, az egészségügyi dolgozók bérét érintő intézkedés is bekerült a csomagba. Az államtitkárság szeptember végéig kidolgozza az ágazati "életpályamodelleket" és javaslatot tesz a bérhelyzet javítására a kormánynak. 

 

Címkék: