Egyharmad táppénzt fizet ki a kormány: a rendőrség is beszáll a táppénzcsalók ellen

Pénzcentrum2011. május 17. 08:32

Áprilisban 10 százalékkal múlta alul a az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kifizetései az előirányzott összeget. A negyedéves adat is harmaddal kevesebb, mint a 2008-as kifizetések összege. A kifizetések tartalmazzák a táppénzek összegét, a gyermekágyi segélyt és a gyermekgondozási díjat is -írja a Napi Gazdaság.

Május elsejétől maximalizálták a kapható táppénz összegét 5 200 forintban, a törvény erejével igyekeznek visszaszorítani a táppénzcsalások mértékét. A lap állításai szerint viszont a Bajnai-kormány megszorító intézkedései után nem sok mozgástér marad a további kiadások csökkentésére.


Ez előtt a maximum összeg 10 400 forint volt a maximális összeg. A szigorítás elsősorban a krónikus betegeket sújthatja, de a teljes állami megtakarítás a 15 milliárd forintot is elérheti. Hosszabb betegségek esetén sokakat, főleg a középosztálybelieket hozhatja lehetetlen helyzetbe a törvénymodosítás. A bűncselekmények további megelőzése érdekében egy egyezmény is létrejött az OEP és a Hajdú- Bihar megyei rendőrség között, emennyiben ez beválik országos szintűre emelik a kezdeményezést.

Címkék:
táppénzcsalás,