Bezárta a kormány a kiskaput: nem menekülhetnek a munkanélküliek

Pénzcentrum2011. május 11. 17:25

A kormány mai ülésén döntött a passzív táppénz megszüntetéséről - jelentette be a kormányülést követő sajtótájékoztatón Nagy Anna kormányszóvivő. A táppénzt érintő egyéb döntéseket is hozott a kormány, így ezentúl az orvosok is büntethetőek lesznek, ha jogosulatlanul írnak ki keresőképtelenséget, a táppénzen lévők soron kívüli ellátásban részesülhetnek, a pénzbeli ellátásokat elektronikusan is meg lehet igényelni. Nagy Anna bejelentette azt is, a közalapítványok után a támogató testületeket is felülvizsgálja a kormány.

Megszűnik a passzív táppénz

A táppénzszabályok felülvizsgálata a Széll Kálmán Terv része, amelytől idén 3 milliárd forint, a következő két évben 10-10 milliárd forintos megtakarítást remél a kormány. Ennek részeként május 1-től feleződött a táppénzmaximum, így az eddigi 10 400 forint helyett 5200 forint a maximális napi összeg. Újabb szigorítás viszont, hogy megszűnik a passzív táppénz, amelyet a munkavállalók akkor vehettek igénybe, ha a munkaviszonyuk megszüntét követő 3 munkanapon belül lettek betegek, és vette keresőképtelenre az orvos.

A passzív táppénz időtartama egyébként nemrég, 2011. április 1-től csökkent 90 napról 45 napra.

Nagy Anna elmondása szerint a kormány úgy gondolja, sokak számára a munkanélküliség előli menekülést jelentette a passzív táppénz. Tavaly 84 ezren vették igénybe a kabinet szerint. A kormány álláspontja, hogy csak az legyen táppénzen, aki valóban beteg, aki munkanélküli, az a munkaerőpiacon próbáljon elhelyezkedni.

Az orvosok is fizethetnek

A kormány döntött arról is, hogy a betegek és munkáltatók és egészségügyi szervezeteken túl az orvosok is felelősségre lesznek vonhatók, ha jogosulatlanul írnak ki táppénzt. Ilyenkor a táppénz összegét vissza kell fizetni, amely visszafizetésen a "vétkes" felek osztoznak.

Soron kívüli ellátás

Akik legalább 15 napja vannak táppénzen, soron kívüli ellátásban részesülhetnek - jelentette be Nagy Anna. Az orvos ezentúl soron kívüli ellátást biztosító beutalót állít ki. Ennek célja, hogy akik táppénzen vannak, azok minél előbb visszanyerhessék egészségüket, és visszaállhassanak munkájukba. Az egészségügyi dolgozók soron kívüliségét ez nem érinti, leginkább soron kívüliek ők maradnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

e-OEP

A pénzbeli ellátások iránti igényt elektronikus úton is be lehet majd nyújtani. Az OEP honlapján elérhető program segítségével, az adóbevalláshoz hasonlóan (tehát vélhetően ügyfélkapus regisztrációt követően - a szerk.) használható a rendszer.

A rokkantnyugdíjazásra májusban visszatérnek

Első olvasatban tárgyalta a rokkantnyugdíjazás helyzetét a kormány, de további egyeztetésre van szükség, így az ügyre még májusban újra visszatérnek, és ekkor akár a végleges döntés is megszülethet. 

 

Címkék: