Így spórolj nyugdíjas éveidre: mutatunk egy jó megoldást

Pénzcentrum2011. március 10. 04:44

A nyugdíjrendszer átalakítása óta látványosan megnőtt a nyugdíj-előtakarékossági számlák iránti érdeklődés. Van olyan bank, ahol az egy évvel korábbihoz képest 30%-kal több pénzt tesznek az emberek NYESZ számlákra - mondhatnánk úgy is, hogy az előtakarékosság népszerűsége töretlennek látszik.




A nyugdíj-előtakarékossági programmal (nyugdíj-előtakarékossági számla, NYESZ) a nyugdíj célú megtakarítás ösztönzésével, a nyugdíj előtakarékoskodók választási lehetőségének bővítésével egy új lehetőség nyílt a természetes személyek nyugdíjas évei anyagi biztonságának növelésére. A nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitók (előtakarékoskodók) szabadon rendelkezhetnek arról, hogy az általuk befizetett összeget milyen értékpapírba - részvénybe, kötvénybe, vagy befektetési jegybe - fektessék. A befizetések összegét előtakarékossági támogatás is növelheti.

 


A nyugdíj-előtakarékossági számla a magyar nyugdíjrendszer kiegészítő eleme, jelenleg az egyetlen olyan nyugdíjcélú megtakarítási forma, ahol állami támogatás lehetősége mellett te dönthetsz befektetéseid konkrét típusáról.

A NYESZ egyre népszerűbb

Csaknem 30%-os növekedést tapasztaltak 2010 év végén a szakemberek a TakarékPont hálózatban a NYESZ számlákon tartott átlagos állomány 2009. év végi állapotához képest. Az összesített állomány pedig a korábbi évhez képest kétharmadával nőtt 2010 végéig, ami nagyjából fele-fele arányban a meglévő számlákon elhelyezett újabb összegeknek, valamint az új számlanyitásoknak volt köszönhető. Szakértők szerint 2011-ben a nyugdíjrendszer átalakítása miatti bizonytalanság a NYESZ számlák további térnyeréséhez vezethet.

"A nyugdíjrendszer első két pillérére hagyatkozni nem célszerű, sőt most még inkább felerősödik az öngondoskodás fontossága és szerepe. Így marad az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ számla, ez utóbbi esetében a jelenlegi folyamatok alapján folyamatos népszerűség-növekedést várunk 2011-ben" - nyilatkozta a felmérés eredményei kapcsán Breznay Endre, a TakarékBank pénz- és tőkepiaci üzletágának vezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így működik

A nyugdíj-előtakarékossági számla hasonló az önkéntes nyugdíjpénztári számlához, ám a NYESZ esetében a megtakarító nem különböző - a pénztár által kezelt - portfólió közül választhat, hanem befektetéseit maga kezelheti. A saját portfólióját így maga állíthatja össze magyar, illetve az Európai Gazdasági Térség tagországaiban kibocsátott részvényekből, befektetési jegyekből és egyéb értékpapírokból, a térségben kibocsátott állampapírokból és pénzpiaci eszközökből.

Szolgáltató-választás előtt érdemes tájékozódni arról, milyen befektetési termékek érhetők el náluk, ugyanis a nyugdíj-előtakarékossági számlával csak a szolgáltató által kínált termékek vásárolhatók meg. Egy személy azonban több ilyen számlát is nyithat, befizetéseit pedig szabadon ütemezheti. A készpénz tárolására szolgáló nyugdíj pénzszámla nyitása mellé kötelező kötni nyugdíj értékpapír számlát (vagy nyugdíj letéti számlát a fizikai értékpapírokhoz), amelyeken az általunk vásárolt értékpapírokat tarthatjuk. A pénzünkhöz legkorábban a nyugdíj korhatár elérése után, de legalább a számlanyitást követő három évvel juthatnak hozzá a megtakarítók. Bár korábban is lehetséges pénz lehívása a számláról, azonban csak jelentős büntető adók befizetése mellett.

A NYESZ-re ugyanazok az állami támogatások vonatkoznak, mint az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokra, vagyis 20 százalékos SZJA kedvezmény (100, illetve 130 ezer forintig) amelyet az APEH az előtakarékossági számlára utal, ezenkívül kamatadó mentesség a hozamok után. Ráadásul az állami támogatás igényelhető az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítástól függetlenül is, vagyis a teljes SZJA támogatás mértéke akár 200 ezer (260 ezer) forint is lehet.

NYESZ köthető értékpapírszámla-, értékpapír letéti számla- és ügyfélszámla vezetésére jogosult bankoknál, befektetési szolgáltató társaságoknál - így gyakorlatilag a legtöbb magyar banknál elindíthatjuk ezt a megtakarítási formát.

Vannak azért apróbb hátrányok...

A NYESZ legnagyobb hátránya, hogy a nyugdíjkorhatár eléréséig nem lehet a pénzhez hozzájutni. (Vannak, akik úgy használják ezt a befektetést, hogy nyugdíj előtt 2-3 évvel álló szüleik, nagyszüleik nevére nyitnak NYESZ-számlát, és azon keresztül forgatják a pénzüket). Hátrány továbbá, hogy a kapott osztalékok után adózni kell - igaz, ez nem túl jelentős.

 

Címkék: