Vége a nemek szerinti megkülönböztetésnek a biztosítási piacon

Pénzcentrum2011. március 2. 08:32

Az Európai Bíróság tegnap nyilvánosságra hozott döntése értelmében tilos lesz a jövőben minden, nemek közötti különbségtétel a biztosítási termékek paramétereinek meghatározása során. A döntés ezáltal szigorítást jelent a magyar biztosítók 2004/113/EK irányelven, az ún. Gender direktíván alapuló jelenlegi gyakorlatához képest, mely alapján a biztosítók a díjak képzésekor "arányos különbséget" tehetnek a biztosított nemi hovatartozása alapján. Az üggyel kapcsolatban a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalást juttatott el a Portfolio.hu szerkesztőségének.

"A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) álláspontja, hogy a 2004/113/EK irányelv által biztosított azon lehetőség, miszerint a biztosítótársaságok arányos különbséget tehetnek a díjak képzésekor a biztosított nemi hovatartozása alapján, nem tekinthető diszkriminatívnak. A díjak megállapítása ugyanis hosszú távú, statisztikai adatokon alapuló, objektív kockázatértékelésen nyugszik, amely az adott ügyfél tényleges kockázatát is figyelembe veszi.

A MABISZ álláspontja szerint az eltérő díjtarifák alkalmazása nem hátrányos megkülönböztetés, hanem a kétségkívüli, statisztikai adatokkal alátámasztható különbségek érvényre juttatása egy olyan szerződésben, amely a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás egyenértékűségén alapul.

A MABISZ egyetért a az Európai Biztosítók Szövetségének (CEA) reagálásával az Európai Bíróság (European Court of Justice, ECJ) döntésével kapcsolatban. A CEA csalódottan veszi tudomásul a döntést, amely szerint 2012. december 21-e után már nem lehetséges a statisztikai és biztosításmatematikai alapon számított biztosítási díj megállapítása, amennyiben az a nemi hovatartozáson alapul.

"A bíróság döntése, amely nem ismeri el, hogy a gender legitim díjképzési szempont a biztosítási termékek árazása kapcsán, és hogy a biztosítási termékek díjképzése fair kockázat-elbírálási folyamaton alapul, rossz hír a biztosítók ügyfelei számára - szögezi le Michaella Koller, a CEA vezérigazgatója.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: