Vigyázat: hibás gyógyszer került forgalomba, azonnal vidd vissza!

Pénzcentrum2011. február 21. 13:02

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) 2011. február 4-én a Fragmin 5000 NE/0,2 ml oldatos injekció előretöltött fecskendőben (OGYI-T-4428/06-07) elnevezésű gyógyszer 12054 A01 számú gyártási tételét a forgalomból kivonta, mert üres, vagy majdnem üres fecskendőket találtak a gyártási tételben.

Magyarországon ebből a gyártási tételből 1995 doboz került forgalomba, amelyek között előfordulhatnak olyan fecskendők, amelyek egyáltalán nem, vagy csak részben tartalmazzák a megfelelő hatóanyagot.

A betegek biztonsága, és az esetleges veszélyek elkerülése végett az intézet kéri a betegeket, hogy ellenőrizzék a belső csomagoláson lévő gyártási számot, és amennyiben a 12054 A01 szerepel rajta, ne használják fel, vigyék vissza a gyógyszertárba, ahol azt térítésmentesen kicserélik.

 

A Fragmin vényköteles gyógyszer. Hatóanyaga, a dalteparin az ún. kis molekulatömegű heparinok csoportjába tartozó gyógyszer, mely gátolja a véralvadási folyamat egyes lépéseit.

Korábban: Eltűnik a patikákból a népszerű fájdalomcsillapító

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A visszerekben, a vénákban esetlegesen kialakuló vérrögök (tromboembólia) keletkezésének megelőzésére, illetve a kóros vérrög-, véralvadékképződés, a trombózis és embólia kezelésére alkalmazzák. Alkalmazzák még instabil, koszorúér-eredetű mellkasi fájdalom (angina pektorisz) és a szívinfarktus bizonyos típusában is kezelés céljából. Alkalmazása javasolt továbbá művese-kezelésen áteső betegek esetén, illetve a daganatos betegeknél a visszatérő tromboembóliás megbetegedés megelőzésre (Forrás: Országos Gyógyszerészeti Intézet).

 

Címkék: