Mennyit keres a magyar orvos hálapénz nélkül?

Világgazdaság2010. október 11. 09:32

Havi nettó 120.000-160.000 forint ma egy közalkalmazott orvos átlagbére, ami a Magyar Orvosi Kamara szerint szégyenletesen kevés. Az érdekvédelmi szervezet szerint legalább 230.000 forintos nettó bért kellene adni ahhoz, hogy egyrészt vonzó legyen az orvosi pálya itthon is (ne menjenek tömegével külföldre a magyar szakemberek), másrészt ezzel vissza lehetne szorítani a hálapénz intézményét. - írja a Világgazdaság.


Emlékezetes: nemrég robbant ki egy botrány, miszerint egy kismamától előre kért pénzt a szülőorvosa. Ezt a tettet a Magyar Rezidens Szövetség (amely fiatal pályakezdő doktorokat képvisel) elnöke, Papp Magor is elítélte. Hozzátette viszont, hogy az orvosi béreket haladéktalanul emelni kell, ha valóban egy új értékrendet szeretnénk felállítani. Az orvosi bér emelése segíthetne a mintegy 1500-2000 szakorvosi hiány leküzdésében is.

A Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézetének igazgatóhelyettese, Balázs Péter elmondta: a hálapénzrendszerrel szemben jobban fel kellene lépni az államhatalomnak, mert a néma egyetértés nem vezet semmi jóra.  Többféle kutatás 13-81 milliárd forint közé teszi a hálapénz éves nagyságát.

Szakértők szerint ma hazánkban vannak olyanok, akik kétszer fizetik meg az orvosi ellátást. Ilyen eset például a magán nőgyógyászati rendelés: a TB által nem fizetett magánorvost saját maga fizeti meg a páciens, holott a járulékot rendesen levonták tőle.


 

Címkék: