Az olcsó casco sem kell az autósoknak

Pénzcentrum2010. május 26. 10:02

A piaci adatok is bizonyítják, hogy tovább zuhan a casco-piac. A piaci szereplők egymás alá ígérnek, aminek az lett az eredménye, hogy az idei első negyedévben 6%-kal csökkent az átlagos díjszint (ennek ellenére még mindig csak minden ötödik autós rendelkezik casco biztosítással). Az év további részében a díjszint további csökkenésére lehet számítani - írja a Napi Gazdaság.

Ertl Pál, az Uniqa Biztosító nem életbiztosításért felelős igazgatósági tagjának várakozása szerint az összpiaci bevétel a 2006. évi csúcsot jelentő 105,2 milliárd forintról 83,8 milliárdra zsugorodhat.Az elmúlt év végén a casco-piac teljes díjbevétele 91,1 milliárd forint volt, ami 6,8%-os visszaesést jelentett a 2008. évihez képest.

A mostaninál jelentősebb zsugorodást a piaci szereplők annak tudják be, hogy az új gépjárművek értékesítése továbbra is rendkívül gyenge, s bár a piacon némi pezsgés mutatkozik, ez főleg a használtautó-szegmensben érződik, ezekre a kocsikra nem vagy csak lényegesen kevesebben és kisebb kockázatokra kötnek biztosítást.

Tovább rontja a helyzetet, hogy továbbra is sok a készpénzes vevő, finanszírozás nélkül pedig nincs igazán olyan erő, amely casco megkötésére ösztönözné a használt autóját frissen vásárló vevőt - a lízingszerződések e biztosítás meglétét finanszírozási feltételnek tekintik.

A Magyar Biztosítók Szövetségénél fellelhető adatok szerint a casco-piac első három társasága - Allianz, Generali, Uniqa - 10%-os vagy azt meghaladó piaci részt vesztett, de így járt a K&H lakossági gépjárműlízing üzletágának befejeztével komoly saját piacot veszítő K&H Biztosító is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyedül a Groupama Garancia Biztosító tudott jelentősebben előrelépni, ám az "új" szerzés annak volt köszönhető, hogy két nagyvállalati flotta érkezett a társasághoz.

Címkék: