Nyaralóbiztosítás: mikor fizet a biztosító?

Pénzcentrum2010. április 2. 14:02

Kezdődik a tavasz, így egyre több nyaraló és víkendház kapujáról kerül le a lakat. Sajnos sokan most szembesülnek azzal a kellemetlen ténnyel, hogy betörők vagy vandálok jártak náluk, esetleg csőtörés vagy természeti kár okozott kisebb- nagyobb károkat ingatlanjaikban.

"Az üresen hagyott hétvégi házak biztonságát nem szabad félvállról venni. Sokan csak egy-egy betörés, rongálás vagy viharkár után veszik komolyan a biztosítási lehetőségeket. Érdemes tájékozódni a biztosítóknál, hiszen a lakásbiztosítások nyaralók esetén is megtérítik a betörés vagy csőtörés miatt keletkezett károkat." - nyilatkozta Kaszab Attila a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

A nyaralókban a csövek téli elfagyása az egyik leggyakoribb probléma. Különösen nagy kárt okozhat, ha a csőtörést hosszú hetekig nem fedezik fel. "A biztosítottnak és biztosítónak is az az érdeke, hogy minden eszközzel csökkentse a kár bekövetkezésének esélyét. Biztosítási szerződéseink ezért a használat vagy felügyelet nélküli épület esetében is előírják a biztosítottaknak például a fővezetékek csapjának elzárását, illetve fűtési idényben a csövek víztelenítését. Ha ennek ellenére megtörténik a káresemény, értesíteni kell a biztosítót, és a kárról részletes fénykép-dokumentációt kell készíteni" - folytatta Kaszab Attila.

A betörések ellen is hatékonyan védekezhetünk. Az értékesebb ingóságokat - így a nyaralóbetörések kedvelt célpontjait, a kerti és háztartási gépeket - ajánlatos az állandóan lakott lakhelyre szállítani, ahol rendszeres felügyelet alatt nagyobb biztonságban vannak. A nyári szezonban emelkedik a nyaralókban elhelyezett értékes ingóságok száma. Ilyenkor az értékesebb műszaki berendezésekre, legyen az televízió, számítógép vagy fűnyíró, is már érdemes a biztosítás fedezetét kiterjeszteni, hiszen az általános háztartási ingóságok mellett jelentős értéket képviselhetnek.

Körültekintéssel és odafigyeléssel sok esetben megelőzhetjük a bajt. A jó minőségű nyílászárók és zárak láttán sok betörő könnyebben megszerezhető zsákmány után néz. A riasztóberendezések a vagyonvédelem magasabb fokozatát jelentik, ezek közül nyaralók esetén a rendőrséget vagy biztonsági szolgálatot értesítő változatot tanácsos választani, amikor riasztás esetén egy közeli járőr a helyszínre megy.

Címkék: