Mi lett veled, baleset-biztosítási piac?

Pénzcentrum2010. március 30. 08:47

A válság a baleset-biztosítási piacot is visszavetette: tavaly csökkent a szerződések száma és az ebből származó díjbevétel is. Ennek oka az is, hogy az ügyfelek általában valamely egyéb biztosítás kiegészítő módozataként kötnek baleset-biztosítást, holott az önálló biztosítással akár jobban is járhatnának - írja a Népszabadság.

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai szerint a 2008-as zsugorodást követően tavaly tovább csökkent a biztosítók által kezelt szerződések száma, illetve az ebből származó díjbevétel.

Javulásra aligha lehet számítani, hiszen a gazdasági krízis miatt szinte mindenki igyekszik csökkenteni kiadásait, akár a mellőzhetőnek gondolt biztosításaik felmondásával is.

Baleset-biztosítással a leggyakrabban kiegészítő biztosításként találkozhatunk: a legismertebbek talán az utasbiztosítások, amikor az utazás idejére egy csomagban kötünk baleset-, egészség-, poggyász- és útlemondásbiztosítást, emellett azonban gyakoriak az élet- és lakásbiztosítás, sőt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) vagy a casco mellé kötött baleset-biztosítások is.

Nem árt azzal is tisztában lenni, hogy a például kgfb-hez, cascóhoz vagy a lakásbiztosításhoz kapcsolódó baleset-biztosítások általában alacsony összeget térítenek, és többnyire csak halál vagy súlyos rokkantság esetén fizetnek, illetve legfeljebb kisebb összegű műtétek finanszírozását biztosítják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az utasbiztosítás jellemzően a külföldön bekövetkező balesetek során nyújt segítséget, ám ritkán nyújt fedezetet például egy elhúzódó kórházi kezelés költségeire, a megváltozott egészségi helyzettel felmerülő pluszköltségek térítésére. Ezentúl a napra lebontott díja is jóval magasabb, mint egy baleset-biztosításnak.

Az önálló baleset-biztosítások általában rugalmasabbak: speciális kockázatokat fednek le a baleseti halál esetén túl, így például égés, csonttörés, kórházi ápolás, műtét, közlekedési baleset esetén. Ezeken túl fedezhetik például a biztosított kórházi ápolása alatt kieső jövedelmet, a műtéti térítés összege az ügyfél igénye szerint tetszőlegesen felhasználható, így például speciális terápiára, gyógykezelésre is.

Címkék: