Instant utasbiztosítás a hipermarketből - interjú

Pénzcentrum2010. február 16. 05:02

Bár a külföldi utazásokra utasbiztosítást kötők aránya lassan, de biztosan nő Magyarországon, még mindig nem mondhatjuk, hogy általánosan elfogadott és használt biztosítás lenne. A Groupama Garancia Biztosító most egy új termékkel jelentkezett, mellyel igyekeznek még inkább az ügyfelek látókörébe kerülni. Karsai Mártával, a cég Nemzetközi Biztosítási Főosztályának vezetőjével beszélgettünk.

- Mi lehet az oka annak, hogy a magyarok általában nem kötnek utasbiztosítást?

- A biztosítási kultúra általánosságban még nem olyan fejlett Magyarországon, mint Nyugat-Európában, valószínűleg ezért is van az utasbiztosítás ilyen alacsony penetrációs szinten. Az angolok 90 százaléka nem utazik biztosítás nélkül, az Európai Unió országaiban ez az arány 70 százalék körül van, tehát a mi 30-35 százalékunknak még bőven van hová fejlődni. Talán nincsenek az emberek tudatában az utasbiztosítás jelentőségének - azt gondolják, hogy velük úgysem történik baj. Aztán ha a szomszédtól hallja, hogy bajba jutott, és az mennyibe került, utána már feltétlen gondol erre is az utazás előtt.

Az utasbiztosítások aránya sajnos csak nagyon lassan emelkedik, ezért továbbra is fontosnak tartjuk, hogy tudatosítsuk az emberekben, hogy már napi egy fagyi áráért - télen egy forralt bor áráért - megfelelő védelmet szerezhet.

- Sok ismerősöm azt mondja, hogy azért nem köt utasbiztosítást, mert ez szolgáltatásként benne van a bankkártyájában.

- A kártyákban nagyrészt hamis biztonságérzetet adó biztosítás van. A külföldi egészségügyi ellátás szolgáltatási összegei (limitjei) elég alacsonyak, a betegszállítás limitje szintén, egy síbaleset esetén nem biztos, hogy a bankkártya fedezete elegendő az ellátásra. A helikopteres mentés 1,5 millió forintnál kezdődik. Aztán a kórházban jó esetben pár százezer forint, ha csak egy törést kell helyre rakni, de ha hosszabb kezelésre van szükség, az szintén milliós nagyságrendű. Erre már nem elég a kártya.

Ráadásul, ha egy egész családra vonatkozik a bankkártya utasbiztosítása, aminek mondjuk kétmilliós a fedezete és az négyfelé oszlik, az már fejenként csak 500 ezer forint. Ez már egy autóbalesetnél sem elég.

- Azt tapasztalom, hogy a fiatalok számára természetes, hogy kötnek biztosítást.

Talán ez azért is van, mert ők már kicsit más világban nőttek fel. Korábban az emberek hozzászoktak, hogy a környező országokban ugyanúgy megkapták az ellátást, mert az államközi egyezmények ezt biztosították. Most már ez nincs, van ugyan EU-egészségkártya, de az korlátozott, például a helikopteres szállításra nem terjed ki, és csak azok az orvosok fogadják el, akikkel a helyi tb szerződést kötött. Márpedig a sípályákon nem olyan orvosok vannak.

- A biztosítók miért nem propagálják jobban az utasbiztosításaikat?

- Nos, az általános biztosítótársaságoknál az utasbiztosítás súlya meglehetősen kicsi a portfólión belül, ezzel áll arányban a reklámozásra fordított összeg is. Ugyanakkor mi igyekszünk több oldalról is propagálni az utasbiztosításokat, hiszen a cél az, hogy minél több helyen találkozhassanak a szolgáltatással az ügyfelek. Utasbiztosításainkat ezért számos helyen tettük elérhetővé; az érdeklődők megvásárolhatják saját irodáinkban, az OTP Bank fiókjaiban és ATM-jein keresztül, telefonon, online és most már a Cora áruházaiban is.

Az új termék neve Instant Utasbiztosítás, ilyen még nem volt a magyar piacon. Az elv az, hogy bármikor meg lehet vásárolni, aztán bármikor készen áll otthon arra, hogy felhasználjuk. A biztosítás pont úgy ki van helyezve az árutérbe (egyelőre a Cora áruházaiban), mint bármely egyéb termék. A biztosítást tartalmazó csomagok fel vannak akasztva, van egy vonalkódja, az ügyfél kifizeti, hazaviszi, kibontja, és utána telefonon vagy interneten érvényesítheti a kötvényt. Ez azt jelenti, hogy ezt bármikor megvehetjük, és ha hirtelen úgy döntünk, hogy elutazunk valahová, mondjuk esett a hó, kiugrunk síelni Ausztriába a hétvégén, akkor gyorsan telefonálunk vagy a Cora honlapján érvényesítjük, és lehet is indulni. Ajándékba is lehet adni, előre is meg lehet venni, akár barátok részére is, mert nem névre szól, otthon lehet tartani, mert nem jár le, akár évek múlva is lehet érvényesíteni.

- Akkor gondolom az érvényesítés folyamán válik névre szólóvá? Mennyi idő amíg aktívvá válik?

- Igen, érvényesítéskor meg kell adni a nevet, a születési időpontot és az utazás időpontját. A csomagban van egy egyedi azonosító szám, az lesz a kötvényszám, a kötvényen szerepel a külföldi assistance telefonszáma és rajta vannak a biztosítási összegek. 1 990 forintért 5 napra szóló biztosítást tartalmaz a csomag. Egy ember maximum 3 csomagot használhat fel egyszerre, tehát 15 napos útra köthet biztosítást ily módon, Európán belülre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az instant biztosítás nagy előnye, hogy az online utasbiztosításhoz hasonlóan ez is 24 órán át elérhető szolgáltatás. Ha egyszer megvette a csomagot az ügyfél, bármikor érvényesítheti. Akár út közben, a közvetlenül a határ előtt is lehet regisztrálni akár telefonon. Az online biztosításhoz hasonlóan ezt is érvényesítheti az ügyfél akár az indulás napján is óra-perc kezdettel.

Ez egy teljesen egyszerűsített változat, bízunk benne, hogy ha egyébként elfelejtenék, legalább az utazás előtti nagybevásárláskor eszükbe jut az utasbiztosítás, hiszen, ha betérnek egy Cora Hipermarketbe, egyszerűen bedobhatják a bevásárlókocsiba

- Mióta kapható ez a termék, mik az első tapasztalatok?

- December 21. óta, tehát még induló fázisban van. Az Instant Utasbiztosítást éppen a síelési időszakra szerettük volna elérhetővé tenni, első tapasztalatainkat ez után tudjuk majd értékelni. De a valódi eredményekről majd csak a nyári utasbiztosítási szezon után számolhatunk be.

- Gondolom, az utasbiztosítások igazi szezonja a nyár...

- Igen, június, július és augusztus a csúcs, utána viszont meglepő módon január, február. Tapasztalataink szerint a síelők jobban tudatában vannak annak, hogy az egy veszélyes üzem, aki viszont csak egy városlátogatásra megy, nem biztos, hogy eszébe jut, hogy utasbiztosítást kössön. Az Instant Utasbiztosítás akár egy hétvégi városnéző utazáshoz is ideális megoldás lehet. Új szolgáltatásunkat szeretnénk egyéb módon is népszerűsíteni, most például egy párizsi utat lehet nyerni vele.

- Milyen árban van az instant utasbiztosítás?

- Az 1990 forintos ár 5 napra viszonylag alacsonynak mondható az utasbiztosítások terén, ennek megfelelően olyan szolgáltatásokat nyújt, melyek pár napra megfelelő védelmet adnak. A limitek viszont elég magasak, síelés esetén például akár egy helikopteres mentés is belefér.

- Mi a teendő, ha megtörténik a baj?

Egy telefonszámot kell felhívni baj esetén, amit - bárhonnan hívjuk is - magyar nyelvű ügyintéző vesz fel és indítja a segítségnyújtást.. Ez természetesen 24 órás szolgáltatás. A mi partnerünk a Eurocross, mely cég 20 éves praxissal rendelkező orvosokkal dolgozik, ők állandó kapcsolatban állnak a kórházakkal. Folyamatos a kommunikáció köztük, köztünk és az ügyfél között.

Címkék:
európai egészségkártya,