Átmeneti készlethiány az egészségügyi maszkokból

Pénzcentrum2009. december 11. 08:40

Tízszeres mennyiségben fogytak novemberben az egészségügyi maszkok, helyenként átmeneti készlethiány is kialakult, de az antivirális szerek forgalmában nincs jelentős növekedés- derül ki a Napi Gazdaság körképéből.

A gyógyszertárak tapasztalatai szerint továbbra sem ugrott meg jelentősen az influenzával kapcsolatos készítmények iránti kereslet, az oltóanyagok és antivirális szerek forgalma a korábbi időszakhoz képest kiemelkedő számokat nem mutat.

A télen amúgy is aktívabb vitamin- és immunerősítő-piac az ukrajnai járvány és gyógyszerhiány idején produkált kiugró forgalmat, jelenleg ugyan érezhető emelkedés, de az átlagnál alig többen keresik ezeket a szereket. C-vitaminból azonban jelentősen több fogy, jellemző tendencia, hogy ebből a termékből a nagyobb dózisú kiszereléseket keresik a vásárlók.

Az ÁNTSZ ajánlása azonban ugrásszerű növekedést hozott az egészségügyi maszkok és fertőtlenítőszerek iránti keresletben. Az egyik budapesti patika ügyvezetője szerint az egy évvel korábbinál akár tízszer-húszszor is több fogyott a maszkokból novemberben, de máshol is többszörös növekedésről számoltak be. Több helyen ideiglenes készlethiányok is kialakultak az eszközből.

Címkék: