Kevesebbet cigizünk - leszoktat a válság

Pénzcentrum2009. november 3. 08:47

Jelentősen csökkent a magyarországi cigarettafogyasztás, elsősorban az adóemelések és a válság hatására -írja a Világgazdaság.

Az 1992-93-as 25 milliárd szálról az idén 15,5 milliárdra eshet vissza a belföldi forgalomra gyártott cigaretta mennyisége - mondta el a Világgazdaságnak Patai András, a Magyar Dohányszövetség elnöke.

A szektor által befizetett adó mértéke ugyanakkor várhatóan megegyezik a tavalyi szinttel, ez az idei jelentős adóemelésekkel magyarázható. Július elsejétől az áfa 20-ról 25 százalékra történő emelésén kívül a cigarettákat terhelő tételes adó az ezerszálankénti 8265 forintról 8405 forintra emelkedett, százalékos szinten a kiskereskedelmi ár már 28,3 százaléka adó. Ráadásul januárban újabb jövedékiadó-emelésre kell számítani.

Magyarországon a fogyasztás visszaesése az idén meghaladhatja a három százalékot. A forgalom - legalábbis a legális kereskedelem - csökkenését a válság is erősíti hazánkban.

A dohányszövetség tapasztalatai szerint ugyanakkor nő az olcsóbb termékek forgalma, és megtorpanni látszik az a folyamat is, hogy évek óta a vámosok erőfeszítéseinek eredményeként csökken az adózatlan forgalom.

Címkék: