Parlagfű: vészhelyzet!

Pénzcentrum2009. augusztus 26. 09:32

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület vészhelyzetet prognosztizál, és válságstáb összehívását kezdeményezte az érintett tárcáknál. A szervezet szerint idén a szokásosnál is kevesebb energiát fordított az ország az allergén gyomok elleni védekezésre -írja a Népszabadság.

Magyarországon mintegy 5 millió hektáron nő az agresszív gyomnövény, ebből 700 ezer hektár számít erősen fertőzöttnek. A növényvédelmi hatóságok mindössze 20 ezer hektárt ellenőriznek rendszeresen, a többin zavartalanul tenyészik az allergiát okozó gyom.

Hiába a kényszerítés és a magas büntetés, az intézkedések hatékonysága alacsony: tavaly mintegy ötezer kényszerkaszálásra került sor (kevesebb mint 5000 hektáron), bírságból pedig 200 milliót szabtak ki, de ennek máig alig a harmada folyt be.

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület szerint kormányzati válságstábot kellene felállítani, melynek el kellene rendelnie az azonnali kényszerkaszálást, illetve az ellenőrzés és a büntetéskiszabás megszigorítását. Felvetődött a közmunkások mozgósításának ötlete is: soha ennyi közmunkás nem volt még az országban: őket az ellenőrzéseken, illetve a kényszerkaszálások során is be lehetne vetni.

Címkék: