Nőhet az utazási irodák vagyoni biztosítéka 2010-től

Pénzcentrum2009. augusztus 25. 08:17

Az Önkormányzati Minisztérium honlapján megjelent új kormányrendelet tervezete szerint jövő januártól magasabb vagyoni biztosítékot kell igazolniuk az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozásoknak.

Míg jelenleg az irodáknak a tervezett nettó árbevétel 12 %-át, de legkevesebb 5 millió forintot kell biztosítékként felmutatniuk, az új szabályozás szerint ez jövőre 50 millió forint alatti tervezett éves árbevétel alatt 15 %-ra (minimum 7 millió forintra) nőne.

Az árbevételüket 50-100 millió forint között tervező irodák esetében a biztosíték mértéke 18 %-ra (legkevesebb 10 millió forintra) emelkedik, a 100 millió forint feletti árbevétellel kalkuláló irodáknak pedig 20 %-os biztosítékot kell igazolniuk.

A jelenleginél jóval nagyobb összeget kell felmutatniuk az utazási vállalkozásoknak jövőre akkor is, ha a cég charterjáratot vesz igénybe az utak szervezésénél. A tervezett értékesítési nettó árbevétel arányában a jelenlegi 20 %-ról és 20milliós minimumösszegről 25 %-ra, de legkevesebb 100 millió forintra emelkedik a biztosíték mértéke, de menetrend szerinti légi járat esetén is legalább 50 millió forintot (a tervezett árbevétel 20 %-át) kell igazolni.

Címkék: