Figyelem! Fokozottabb táppénz-ellenőrzés!

Pénzcentrum2009. augusztus 6. 08:26

Fokozottan ellenőrzik augusztustól a táppénzes eseteket az egészségbiztosítási pénztárak, azonban nem a büntetés az elsődleges cél.

Több ellenőrzésre számíthatnak augusztustól a foglalkoztatók a táppénzes kifizetésekkel összefüggésben. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a változó jogszabályokkal magyarázza a szigorítást.

A több büntetés kiszabása helyett az ellenőrzések során inkább arra törekszenek, hogy a munkaadók a továbbiakban a módosításokhoz igazodjanak. Ezek lényege, hogy az átlagkereset kisebb hányada jár táppénzként, és a jogosultsági idő is rövidült (az állásukat elvesztettek passzív jogú táppénze esetében például 45 napról 30 napra). Az új feltételek csak az augusztus elsejétől induló táppénzes esetekre vonatkoznak, a korábbiakra nem.

Az OEP szakértői arra számítanak, hogy az intézkedések hatására valamelyest visszaszorul a passzív jogon járó táppénz. Az év első felében ugyanis több régióban megugrott az ilyen esetek száma, jellemzően ott, ahol a válság miatt tömegével zártak be üzemek, szűntek meg vállalatok.

Címkék: