Nagy a hiteled? Köss biztosítást!

Pénzcentrum2009. augusztus 3. 08:32

Már a bankok is előírhatják ügyfeleiknek, hogy kössenek életbiztosítást abban az esetben, ha nagyobb hitelt vesznek fel. Sokan az előtakarékoskodási lehetőséget is vonzónak találják, a válság kezdete óta azonban mind többen választják a hagyományos biztosítást.

A PSZÁF adatai is azt mutatják, hogy a válság érzékenyen érintette a magyar életbiztosítási piacot. A korábbi dinamikus növekedésének tavaly egy csapásra vége lett: míg egy évvel korábban közel negyedével nőtt a biztosítók e területről származó díjbevétele, 2008-ban csaknem tíz százalékkal csökkent. A folyamat az idén tovább gyorsult: az első negyedévben az életbiztosításokból 93,6 milliárd forint díjbevétel származott, s ez több mint 27 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Sokan kötnek úgynevezett kockázati életbiztosítást, melynél a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy ha az ügyfél a biztosítás időtartamán belül meghal, az előre meghatározott személy - kedvezményezett - részére egy előre meghatározott összeget kifizet.

Az ilyen típusú biztosítás célja elsősorban az, hogy a kedvezményezett az ügyfél halála esetén ne kerüljön szorult anyagi helyzetbe, például a biztosított adóssága ne jelentsen túl nagy terhet az örökösöknek. A kockázati életbiztosítás ezért hitelfedezeti életbiztosításként is felhasználható, a nagyobb összegű kölcsönök, például a lakáshitelek mellé a bankok gyakran köttetnek ilyenek.

Címkék: