Börtönbe kerülhetnek a kórházigazgatók?

Pénzcentrum2009. július 10. 09:02

Hosszas várakozásra kényszerülnek a betegek, mióta a kórházi vezetők pontosan tudják, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatnak a második fél évben. Többet, mint ami van, nem költhetnek.

A kormány április elején új, "kasszavédő" finanszírozást vezetett be: e szabályozás szerint a kórházak és a szakrendelők a korábbi teljesítményük 70 százalékáig juthatnak hozzá a teljes tb-finanszírozáshoz.

A maradék összegen gyógyító teljesítményük arányában egymással kell osztozniuk. Hogy kinek, mennyi jut, az mindig csak két hónap múltán derül ki. Annyi azonban tudható, hogy ez kevesebb pénz lesz, mint eddig, a kassza ugyanis az első fél évben az időarányosnál többet fizetett ki.

A kórházak ebben a helyzetben elkezdték visszafogni teljesítményüket. A területen kívüli betegek jó részének gyógyítását nem vállalják. Rácz Jenő kórházigazgató, volt egészségügyi miniszter szerint ha minden maradna a régiben, fedezetlen számlákat írna alá a kórházigazgató, azért pedig börtön jár.

Eddig egyetlen alkalommal ítéltek börtönbüntetésre kórházigazgatót, Kovács Ágnest, aki a szentesi kórház élén állt. Alkalmazottai akkor a közfinanszírozás terhére külföldi állampolgárokat láttak el. Az államfő kegyelemben részesítette.

Címkék: