Pirul a biztosító: elgurult a gyógyszer?

Pénzcentrum2009. július 2. 09:02

Nem működött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számítógépes jogviszony-ellenőrző rendszere, így a tegnapi napon szinte bárki hozzájuthatott a támogatott pirulákhoz a gyógyszertárakban.

A leállást számítógépes rendszer éjszakai karbantartása okozta. Az OEP tájékoztatása szerint a patikák közötti informatikai rendszer (VirEP) működését rövid időn belül helyreállították, de a gyógyszertárak egy része egy ideig nem tudott kapcsolatot teremteni az egészségbiztosítóval, ezért nem tudtak eleget tenni a jogosultság-ellenőrzési kötelezettségüknek.

Egy kormányrendelet szerint a jogosultság-ellenőrzés elmaradása az ártámogatott készítményt kiváltani akaró személyt hátrányosan nem érintheti, a gyógyszert a patikának ártámogatással kell kiszolgálnia.

Az OEP ugyanakkor kijelentette, hogy a gyógyszertárakat sem éri hátrány. "Miután az ellenőrzés elmaradása nem az érintett egészségügyi szolgáltatók mulasztásából, hibájából történt, mentesülnek annak finanszírozási jogkövetkezményeitől, azaz az ártámogatás elszámolható az egészségbiztosító felé, amely kifizeti azt a gyógyszertáraknak" - áll a közleményben.

Címkék: