Meglepetés a biztosítóknak az áfás számla

Pénzcentrum2009. július 1. 08:17

Meglepte a biztosítókat a parlament gazdasági bizottsága, amikor a biztosítási törvény 96. §-át a következővel javasolta kiegészíteni:

"A biztosító biztosítási szerződésből eredő kötelezettségével összefüggésben a károsító eseményt megelőző állapot visszaállításához vagy a bekövetkezett kár következményeinek megszüntetéséhez szükséges, áfa köteles szolgáltatás ellenértéke (anyag-, javítási, illetve helyreállítási költség) után az áfa összegének megfelelő összeg megtérítésére csak olyan számla alapján vállalhat kötelezettséget, illetve térítheti meg azt az arra jogosultnak, amelyen feltüntetik az áfa összegét vagy amelyből annak összege kiszámítható."

Ezt a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosítási javaslathoz fűzte hozzá a bizottság, a gazdaság kifehérítésére hivatkozva. A kormány nem támogatta a javaslatot, de a bizottság külön szavazást kért rá, és a parlament elfogadta a módosítást.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a gyorsított kárrendezés végének tartja az új szabályt, hiszen a gyorsaság lényege az ügyfél és a biztosító megállapodása egy mindkettejük által elfogadható összegben. A számla ilyenkor szóba sem kerül, ezután viszont csak számla ellenében fizethetnek.

A biztosítók jogászai is próbálnak fogást találni a szabályon, és az eddig eltérő bírósági döntések feloldásának tartják azt. Egyes biztosítottak ugyan is kifogásolták, hogy a számla nélküli kárrendezéskor a biztosítók nettó - áfa nélküli - összeget fizettek, míg ha hoz számlát az ügyfél, akkor kapja csak meg a bruttó (áfás) összeget. A bíróságok egy része viszont megítélte számla nélkül is a bruttó összeget, míg mások ezt elutasították. Véleményük szerint az új szabály egyértelművé teszi, hogy számla nélkül nettó, míg számlával bruttó összeget kell fizetnie a biztosítónak.

Címkék: