Egészségpénztárak: fejlődés után zuhanás

Pénzcentrum2009. június 29. 09:02

Hihetetlen népszerűségre tettek szert az egészségpénztárak: tagjaik száma öt év alatt közel háromszorosára nőtt. A munkáltatói hozzájárulás megadóztatása ellen azonban hiába tiltakoztak a pénztárvezetők - már csak azt remélik, átmeneti intézkedésről van szó.

2004-2005 között az egészségpénztárak taglétszáma majd duplájára nőtt, és a tagok száma a következő két évben is jó negyven százalékkal gyarapodott. Tavaly év végén majd 850 ezer ember volt tagja valamelyik egészségpénztárnak, ami azt jelenti, hogy a tagok családtagjait is beszámítva mintegy két és fél millió ember vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást ilyen intézményen keresztül.

A legtöbb pénztár árengedményeket is elér a szolgáltatóknál, akciókat indít, kedvezményeket kínál, hiszen ma már kemény verseny folyik ezen a piacon.

A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó pénztáraknál mindössze a kiadások három százaléka megy el az életmód javítására - fejenként átlagosan 50 ezer forint-, a többit egészségügyi szolgáltatásra költik. A pénztártagok mintegy ötöde tagdíjának egy részét tervszerűen félrerakja későbbi egészségügyi kiadásaira. Míg 2000 körül a befizetett tagdíjak majd teljes egészét gyógyszerek vásárlására fordították a tagok, most ennek aránya 60 százalék, igaz a gyógyászati segédeszköz vásárlásával együtt - ez többnyire szemüveg - a felhasználás majd kilenctizedét teszi ki.

Jövőre - a megszorító csomag részeként - ismét módosul a szabályozás: a munkáltatói támogatás eddig köztehermentes részét 25 százalékos adó sújtja. A pénztárvezetők szerint ez bizonyosan csökkenti a foglalkoztatói tagdíjbefizetéseket.

Címkék:
szemüveg támogatás,