Sokkoló adatok: itt tart ma a kábítószerfogyasztás

Pénzcentrum2009. június 25. 10:32

A legfrissebb, kábítószerfogyasztásról szóló adatok sokkolták Nagy-Britannia közvéleményét: a 16 éven aluli brit fiatalok 5 százaléka már kipróbálta a kokaint. A szigetországban már az egymilliót is meghaladja a kokainfogyasztók száma.

Az adatok szerint több mint egymillió brit használ legalább hetente egyszer kokaint: sokan a túlzásba vitt munkavégzés miatt érzik szükségét, hiszen a drog jelentősen növeli a szervezet energiaszintjét. A kokain a kilencvenes években vált népszerűvé, elsősorban a különféle klubokban és zenei rendezvényeken, de mára sok üzletember és szellemi dolgozó mindennapjainak részévé vált. Így gyakorlatilag Nagy-Britannia jelenti Európa legnagyobb drogpiacát.

Egy friss felmérés szerint Nagy-Britannia lakosainak több mint fele próbált már ki valamilyen kábítószert: a kokain mellett a legnépszerűbbek a cannabis-származékok és a heroin. Ami igazán rémisztő, hogy a 16 éven aluliak 5 százaléka is kipróbálta már a kokaint.

Míg 2007-ben a kábítószer kilogrammja 30 ezer font (9,7 millió forint) volt, addig manapság már 45 ezer fontot (14,6 millió forint) is elkérnek egy kiló fehér porért.

Európa második legnagyobb piaca Spanyolország, őket az olaszok és a németek követik.

Címkék: