Álomból rémálom: ne hagyd, hogy megtörténjen!

Pénzcentrum2009. június 25. 07:43

Arányaiban fele annyian kötnek utasbiztosítást a nyaralásuk időtartamára Magyarországon, mint Nyugat-Európában, pedig az a néhány forint biztosan megéri, ha baj van. A válság miatt még kevesebben köthetnek idén nyáron biztosítást, mint tavaly, pedig van már biztosítás napi alig 250 forintért is. Ha kötünk, az online a nyerő.

Akit már raboltak ki külföldön, robbant le a kocsija, vagy egyszerűen csak érte egy baleset, nem fog soha többé azon gondolkodni, hogy érdemes-e a spórolni az utasbiztosítás megkötésén. Aki hallott ilyen történetekről, szintén nem. A magyarokkal azonban ezek szerint csak nagyon ritkán történik ilyesmi, hiszen a nyugat-európai 70 százalékos átlaggal szemben Magyarországon a külföldre utazók alig 35 százaléka köt utasbiztosítást.

A válság természetesen visszavetette mind a családok utazási keretét, mind a magasabb fokú biztonsági iránti igényeket. Az Union tapasztalatai szerint az utazási piac szűkülésével párhuzamosan utasbiztosítást is kevesebben kötnek, s ez az előző év hasonló időszakához képest körülbelül 30 százalékos csökkenést jelent. Az Allianz és Groupama egyaránt arról számolt be, hogy az idei év elején még nem volt visszaesés: valószínűleg a síelőknek köszönhetően, akik sokkal tudatosabban indulnak kikapcsolódni, mint a nyári "hobbituristák". Előbbi cégnél számszerűen az év első két hónapjában még közel 30 százalékkal több utas biztosította magát az eddigi nyári hónapok azonban stagnálást, visszaesést hoztak. A tapasztalatok szerint a legnagyobb nyertesei a válságnak az online biztosítók lehetnek.

A CLB online értékesítési mennyisége ugyanis a 2008 év azonos időszakához viszonyítva 2009-ben 50 százalékkal nőtt utasbiztosítások terén. Bár sokan azt hiszik, online sokkal olcsóbb biztosítást kötni, mint egy utazási irodában, vagy a biztosító képviseletén, az internet előnye a kényelemben, a gyorsaságban és a nagyobb választékban - tehát a testreszabhatóságban rejlik. Bár az interneten azért általában van valamilyen engedmény az árakban összességében nincs nagy különbség és változás, hiszen a pár száz forinttól kezdve a közel ezer forintig széles skálán mozognak a napidíjak.

Az Aegon direktbiztosítási üzletága azonban a közelgő nyárra és a szűkös pénztárcákra való tekintettel komoly engedményt tett az árakból, hiszen napi 250 forintért kínál biztosítást. (Aminél olcsóbbat az online biztosítói alkuszok oldalán sem találtunk, igaz ugyanilyen árut igen.) A spórolás ára, hogy csak a Magyarországgal szomszédos országokban használható, s nem tartalmaz poggyászbiztosítást. Személyi asszisztenciát és alapvető pénzügyi biztonságot viszont nyújt: hiszen a legfőbb egészségügyi segítségek mellett limit nélkül biztosítja a hazaszállítás költségeit is.

Márpedig a felmérések szerint alapvetően ezek a legfontosabb biztosítói események. Bár kocsilopások, -feltörések, poggyász- és pénztárcalopások is előfordulnak a biztosítónak bejelentett kárigények között, a leggyakoribb mégiscsak a hirtelen fellépő betegségből, balesetből eredő egészségügyi biztosítási események és az ügyfél szempontjából is legnagyobb segítséget jelentő károk.


Végül pedig, akinél még nem ütött be az utazás során a krach, vagy nem hallott riasztó esetekről, álljon itt néhány elrettentő példa, hogy soha ne feledjék el megkötni az utasbiztosításukat:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- Egy hölgy autóbalesetet szenvedett Csehországban. A helyszínről mentőhelikopter vitte egy prágai kórházba. A cseh orvosok medence- és bordatörést valamint szívzúzódást diagnosztizáltak. A belső vérzés lehetősége miatt minden mozgatás veszéllyel járt, sürgős műtét volt indokolt. A sérültet egy hét kórházi tartózkodás után mentőrepülő szállította Magyarországra, hogy itt végezhessék el a szükséges további beavatkozást. A kórházi és szállítási költségek együttesen meghaladták a 4 millió forintot.

- Egy férfi egyhetes nyaralását töltötte Spanyolországban feleségével és kislányával. Minden előzmény nélkül erős hasi fájást tapasztalt, lázas lett. Még aznap életmentő beavatkozásra került sor, tumort távolítottak el a gyomráról. Felesége - idegen nyelvtudás hiányában - a biztosító személyi asszisztenciáján keresztül kommunikált az orvosokkal. Mivel a beteg hazaszállításához orvosi kíséret volt szükséges, a biztosító orvosa kiutazott Spanyolországba. Az előálló költségek elérték a 7 millió forintot.

- Egy férfi Törökországban nyaralt. Gyógyszer hatására sem csillapodó hasfájása miatt kórházba vitték. A hasi ultrahang-vizsgálat vakbélgyulladást igazolt, az operáció sürgőssége miatt a beteg nem volt hazaszállítható. A három napos kórházi kezelés és a műtét költségei 950 ezer forintot tettek ki.

Címkék: