Újabb bőrt húznak le a biztosítókról

Pénzcentrum2009. június 8. 08:47

Az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényben azt javasolják a biztosítóknak, hogy hozzanak létre egy garancialapot a bedőlt biztosítók kötelezettségeinek fedezetére, amihez előző évi díjbevételük arányában kellene hozzájárulniuk. A biztosítók ezt is az autósokra szerették volna inkább áthárítani.

Bár korábban a garancialap jogintézményét elvetették a törvényhozók, most úgy fest, mégis létrejön, méghozzá olyan formában, hogy a biztosítók előző évi kgfb-díjbevételük egy százalékát fizetnék be a Mabisz által kezelt kártalanítási számlára.

Ez az újabb díjtétel persze nem az egyetlen teher a társaságok számára: létezik az úgynevezett "tűzadó", amit a tűzoltók munkájának támogatására fizetnek a biztosítók, ezt nemrégiben emelték 0,5-ről 1,5 százalékra. Ehhez jön a felügyeleti díj, ami a tartalék 0,025 százalékának felel meg, amit megfejelnek a gépjármű üzletághoz kapcsolódó költségek.

Az említett kártalanítási számlán jelenleg 2,7-3 milliárd forint van, amiből a biztosítatlan autókon kívül a magyar rendszámú autókkal külföldön okozott károkat fizetik ki.

A díjbevétel 0,5 százalékáért vezeti a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal a szerződések nyilvántartását (BM-díj).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MÁV ÁBE csődje miatt felmerült garanciaalap-ötlet persze nem annyira tetszik biztosítóknak, ők inkább azt tartották volna elfogadhatónak, ha minden járműosztályra fix költséggel járt volna a garanciabiztosítás, ez azonban egyértelműen azt hozta volna, hogy az autósokra hárították volna a díjtételt.

Címkék: