Nagyot eshetnek még idén a biztosítások

Pénzcentrum2009. május 6. 14:32

A MABISZ adatai szerint a teljes biztosítási piac 4,23 százalékos csökkenéssel zárta a tavalyi évet. Ezzel szemben a QBE Europe fióktelepévé alakult QBE-Atlasz 8,66 százalékos növekedést tudott felmutatni. A vállalat szerint a biztosítási piacon idén 10-15 százalékos visszaesés várható.

A teljes hazai biztosítási piac a MABISZ adatai szerint 4,23 százalékot zsugorodott 2008-ban. A Magyarországon kizárólag nem-élet jellegű biztosításokban érdekelt, elsősorban utasbiztosításairól ismert QBE Europe Fióktelep − korábbi nevén QBE-Atlasz − ezzel szemben 8,66 százalékos növekedést ért el. A társaság tavalyi díjbevétele elérte a 7 milliárd 62 millió forintot, szemben a 2007-es 6,5 milliárddal. Az anyavállalat, az ausztráliai székhelyű QBE Insurance Group Ltd. nyeresége némileg csökkent, adózás utáni profitja 2007-hez képest 3,5 százalékkal, 1,85 milliárd dollárra mérséklődött.

A nem-élet biztosítások hazai piaca 2008-ban 1,7 százalékot nőtt, így elmondható, hogy a QBE ebben a szegmensben is átlagon felül teljesített − mutatott rá Dénes Attila, a QBE hazai képviseletének vezérigazgatója. Tavaly júliusban a cég utasbiztosítások tekintetében minden idők legsikeresebb hónapját zárta, minthogy az is a múlt évben fordult elő először, hogy teljes díjbevétele meghaladta a hétmilliárd forintot. A QBE fiókteleppé válásának eredményeként az S&P besorolása A+-ra javult. Szintén 2008-ban ünnepelte a hazai cég a 20. születésnapját, és megőriztük piacvezető szerepünket az utasbiztosítási területen, ahol részesedésünk kis mértékben, 30 százalékra nőtt.

A vállalat reményei szerint - ha nem is a múlt évi lendülettel -, de 2009-ben is sikerül növelni a bevételt. A cég három, meghatározó üzletága − utas-, vállalati vagyon- és felelősségbiztosítások − a tervek szerint a 2008-as bevételekhez hasonlóak lesznek. A QBE a növekedést az új, réspiaci termékeitől várja. Ugyanakkor a biztosítási piac mind az élet, mind a nem-élet üzletágakban tovább csökken majd, számításaink szerint összességében 10-15 százalékos visszaesés várható − jósolja Dénes Attila.

Címkék: