Akár többmillió forintunkba is kerülhet egy figyelmetlenség

Pénzcentrum2009. február 10. 11:15

A külföldi utazások alkalmával a kint tartózkodás időtartamára kötött utas- és poggyászbiztosítások manapság meglehetősen elterjedtek. Kevés ember gondol viszont arra, hogy egy külföldi síelés alkalmával a biztosítás megkötése ellenére egy esetleges síbalesetből adódóan akár milliós összegű kiadásokkal kell számolnia. A sípályán bekövezett baleset esetén ugyanis a károsult minden kárát a balesetet okozó személy viseli, még akkor is ha a károsultnak volt biztosítása.

Az idei síszezonban esett meg egy honfitársunkkal Ausztriában, hogy a sípályán egy ugratás folyamán - a szükséges körültekintést elmulasztva - összeütközött egy előtte haladó síelővel. A baleset következtében a károsult agyrázkódást, állkapocscsonttörést és zúzódásokat szenvedett. Tekintettel arra, hogy a magyar síelő elismerte felelősségét, ellene az illetékes osztrák ügyészség gondatlan testi sértés elkövetése miatt büntetőeljárást, a károsult ügyvédei pedig kártérítési pert indítottak.

A kártérítési per keretében, tekintettel a károsult sérüléseire, azok orvosi kezelésének költségére, valamint a sérülésnek a károsult életvitelére gyakorolt hosszú távú kihatásaira (azaz a károsultat ért vagyoni és nem vagyoni kár ellentételezéseként) 20.000,- Eurót (mintegy 6 millió Ft) követeltek a károkozótól. Mivel a magyar fiatalember utas-baleset biztosítása nem tartalmazott felelősségbiztosítást, nem volt kibúvó, ki kellett fizetnie a súlyos összeget.

Az eset legfontosabb és igen aktuális tanulsága, hogy egy külföldi síelés alkalmával ajánlatos olyan utasbiztosítást kötni, amely tartalmaz felelősségbiztosítási szolgáltatást, megfelelő költségtérítési limittel - mondja Dr. Bánki Orsolya a régió hat országában érdekelt enwc jogi tanácsadó csoport budapesti partnere. - A biztosítás megkötésekor pedig érdemes pontosan tájékozódni arról, hogy az általunk választott biztosítás milyen káreseményekre terjed ki - fűzi hozzá a szakember.

Címkék: