Fajsúlyos bejelentés érkezett a Skodától: nagy lépést tesz Magyarország egyik kedvenc autógyártója

Pénzcentrum2024. március 12. 21:59

A Skoda AUTO előre tovább erősíti elkötelezettségét az e-mobilitás iránt az új Elroq idei világpremierjével, egyúttal jövőre 6 új típussal bővíti az elektromos jármű kínálatát.

„Az Enyaq volt tavaly a negyedik legnagyobb darabszámban értékesített elektromos autótípus Európában, új rekordot felállító 81 700 darabos globális értékesítési mennyiséggel, ami 52,1 százalékos növekedés 2022-höz képest" - közölte Andreas Dick, a Skoda AUTO igazgatótanácsának a gyártás és a logisztika területeiért felelős tagja, aki egyúttal bejelentette azt is, hogy jövőre 6 új típussal bővítik az elektromos járműveik kínálatát.

Az Enyaq: a Skoda elektromos jövőjének éllovasa

Az Enyaq fémjelezte a Skoda AUTO e-mobilitási kampányának elindítását, ugyanis ez a Skoda első olyan típusa, amely a Volkswagen Csoport modulrendszerű elektromos hajtáskoncepcióján (Modular Electrification Toolkit – MEB) alapul. A márka 32 millió eurós beruházás keretében alakította át Mladá Boleslav-i központi üzemének gyártósorát, hogy egymással párhuzamosan gyárthassa az MEB és a belső égésű motort használó MQB platformon alapuló típusokat. A vállalat 2023-ban a teljesen elektromos szabadidő-autó 81 700 példányát szállította ki, ami 52,1 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest. Túl azon, hogy az Enyaq nulla károsanyag-kibocsátású üzemelést kínál, a gyártó szén-dioxid-semleges mérleggel szállítja ki az ügyfeleknek.

Az Enyaq termékcsalád újdonságai a 2024-es modellévre

A Cseh Köztársaságban az Enyaq és az Enyaq Coupé az elektromos járművek piacának negyedét szerezte meg, ezáltal a legnépszerűbb elektromos autók a márka hazai piacán. Szlovákiában több mint 17 százalékos részesedéssel szintén vezetik a piacot, míg a második legnagyobb darabszámban értékesített akkumulátoros elektromos autóknak számítanak Észtországban, Finnországban, Ausztriában és Svájcban.

A 2024-es modellév jelentős továbbfejlesztéseket hoz: az Enyaq 85, 85x és RS modellek erősebb és hatékonyabb villanymotorokat kapnak a hátsó tengelyre, új szoftverük pedig logikusabban használható kezelői felületet eredményez. Ezek a módosítások a további műszaki újításokkal együtt növelik a hatótávolságot, optimalizálják a töltés hatékonyságát és lehetővé teszik az akkumulátor előmelegítését egyenáramú töltők esetén, hogy a jármű jobban teljesíthessen. Az Enyaq termékcsalád legnagyobb hatótávja több mint 560 kilométer a szabadidő-autó és több mint 570 kilométer a Coupé változat esetében, miközben a töltési idő 10-ről 80 százalékra kevesebb mint 30 percre csökkent mindkét kivitelnél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Skoda elkötelezettsége az e-mobilitás iránt

A Skoda AUTO elkötelezett az e-mobilitási stratégiájának teljes megvalósítása iránt, ezért 5,6 milliárd eurót fordít ennek elérésére 2027-re. Továbbá a vállalat 2023 decemberében egy új gyártósor üzembe állításával napi 1500 darabra növelte MEB akkumulátorgyártási kapacitását. Idén a teljesen elektromos Elroq bevezetése bővíti majd a Skoda akkumulátoros elektromos járműveinek kínálatát, ugyanis a cseh autógyártó belép az akkumulátoros elektromos kompakt szabaidő-autók alapvető fontosságú kategóriájába.

Címlapi kép: MTI/EPA/Martin Divisek

Címkék:
autó, elektromos autó, márka, vállalat, kínálat, skoda, járműgyártás,