Kiderült: ezeknek az autómárkáknak a legmagasabb az átlagos futásteljesítménye

Pénzcentrum2024. január 17. 15:01

A különböző autók más-más célokat szolgálnak, ezért néhány év elteltével az általuk megtett kilométerek száma is jelentős eltérést mutathat. A hirdetésekben ugyanakkor csupa alacsony futásteljesítményű, gyanúsan jó áron kínált gépjármű között böngészhetünk, ami felveti a kérdést, hogy vajon a feltüntetett kilométeróra-állások minden esetben valódiak-e. A carVertical autóipari adatszolgáltató cég kutatása az egyes járműmárkák átlagos futásteljesítményét vizsgálta meg Magyarországon azzal a céllal, hogy a járművezetők összehasonlíthassák az eredményeket az általuk vezetett autók futásteljesítményével.

Minél több kilométert tett meg egy autó, jellemzően annál olcsóbb. A vásárlók számára csábítók lehetnek az alacsonyabb árú, ám sokat futott autók. Ez a döntés azonban számos kockázattal jár, mivel a nagy távolságokat megtett autók jó pár alkatrésze elhasználódhatott már, és az autók bármelyik pillanatban meghibásodhatnak.

Egy jármű kilométer-számlálójából többnyire következtetni lehet az állapotára és a hozzávetőleges árára, ugyanakkor a számláló könnyen manipulálható. A csalók gyakran csökkentik az autók futásteljesítményét, hogy magasabb áron tudják őket eladni, mint amennyit valójában érnek.

„A piaci átlagnál jóval nagyobb futásteljesítményű járművek kevésbé kiszámíthatók a tulajdonosi költségek szempontjából, mivel nagyobb az alkatrészek meghibásodásának kockázata. Egy eredeti, valós futásteljesítményű autó azonban még mindig többet ér, mint egy autó, aminek a kilométeróráját visszatekerték” – állítja Matas Buzelis, autóipari szakértő, a carVertical kommunikációs vezetője.

​Miért magasabb egyes járművek átlagos futásteljesítménye?

A 2008-ban gyártott és Magyarországon az autóipari adatszolgáltató portálon ellenőrzött autók közül a BMW (218 920 km), az Audi (215 309 km), valamint a Mercedes-Benz (205 299 km) modelleknek volt a legmagasabb az átlagos futásteljesítménye. Ha a 2013-ban gyártott, 10 éves járműveket hasonlítjuk össze, a legnagyobb futásteljesítmény az Audié (180 229 km), ezt követi a Skoda (172 243 km) és a Mercedes-Benz (166 966 km).

Az 5 éves, 2018-ban gyártott autók között a Skoda áll az élen (121 946 km), amit az Opel (112 265 km) és a Volkswagen (104 035 km) követ.

Az előkelő autók igen népszerűek azokban az országokban, ahol fejlett a közúti infrastruktúra. A nagy távolságokon ingázó sofőrök gyakran választanak prémium járműveket, amelyekkel a sok órás vezetés kevésbé megerőltető. Városi környezetben ugyanakkor a gazdaságosabb autók is tökéletesen megfelelnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Volkswagen, az Audi és a BMW típusok jó választásnak tűnnek, ha gyakran teszünk meg nagy távolságokat, mivel a hangsúlyt a komfortra, a biztonságra és a technológiára helyezik. Ezek a márkák jellemzően kényelmes üléseket, fejlett vezetőtámogató rendszereket és innovatív információs és szórakoztató rendszereket kínálnak, amelyek élvezetesebbé tehetik a hosszú utakat.

A futásteljesítmény befolyásolhatja a viszonteladási értéket

A 2008-ban gyártott autók közül a Toyota rendelkezik a legalacsonyabb futásteljesítménnyel (157 793 km), a márkát pedig szorosan követi a Peugeot (158 568 km) és a Citroen (164 364 km). Más a helyzet az újabb, 2013-ban gyártott járműszegmensben, ahol az első 10 év használat után a Nissan áll az élen 107 628 km-rel. A Renault átlagos kilométerszámlálója 130 066 km, a Mazdaé 131 052 km.

A 2018-ban az összeszerelő üzemet elhagyó autók közül a Mazda rendelkezik a legalacsonyabb futásteljesítménnyel – 35 337 km, ezt követi a Nissan (53 251 km) és a BMW (55 599 km).

Ha egy autó futásteljesítménye jelentősen meghaladja a márkájára jellemző átlagos futásteljesítményt, a tulajdonosnak fontolóra kell vennie a jármű eladását. A kilométerszámláló állása ugyanis összefügg a megbízhatósággal – az elhasználódott alkatrészek több karbantartást igényelnek, ami költséges javításokat is jelenthet.

Címkék:
autó, használt autó, kutatás, autómárka,