Érdemes feltankolni: a héten még olcsóbb lehet az üzemanyag, utána jön az újabb brutális drágulás

Pénzcentrum2024. január 8. 09:54

A töltőállomások üzemeltetői nem akarnak piaci hátrányba kerülni, így követik a Molnak, mint legnagyobb szereplőnek az intézkedéseit a kétlépcsős jövedékiadó-emeléssel kapcsolatban.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője az InfoRádióban arról beszélt, hogy a töltőállomások üzemeltetői nem akarnak piaci hátrányba kerülni, így követik a Molnak, mint legnagyobb szereplőnek az intézkedéseit a kétlépcsős jövedékiadó-emeléssel kapcsolatban – írja az infostart.hu.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a januárban esedékes 41 forintos üzemanyagár-emelést két részletben érvényesítik – január 1-jén 20 forinttal emelték az üzemanyagok árát, míg 15-én további 21 forintos emelés lesz a jövedékiadó-emelés miatt.

Jó hír ugyanakkor, hogy január 5. pénteken bruttó 10 forinttal csökkent a gázolaj nagykereskedelmi ára, míg a benziné nem változott. A holtankoljak.hu az oldalukra feltöltött árak alapján úgy számol, hogy a gázolaj átlagára 589 forint, míg a benziné 562 forint jelenleg.

Bujdos Eszter kiemelte, hogy három hónappal ezelőtt még 700 forint feletti átlagárakat sem tartottak elképzelhetetlennek a szakemberek, amitől a mostani átlagárak jelentősen elmaradnak. A régiós árakkal kapcsolatban ugyanakkor elmondta, hogy január közepétől a szomszédos országok többségében olcsóbb lesz az üzemanyag, mint Magyarországon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Aki teheti, az már most is ezekben az országokban tankol, hiszen akár 3-4 ezer forintot is spórolhatnak a kinti kutaknál. Horvátországban a benzin és a gázolaj ára is átszámítva 532 forint literenként, míg Romániában 508 illetve 544 forint.

Címkék:
benzin, benzinkút, mol, gázolaj, tankolás, jövedéki adó, holtankoljak, benzinkutak, gázolaj árváltozás, benzin ára,