Itt a matek: így spórolhat bármelyik magyar 20-30 százalékot az üzemanyagon, bármelyik kúton

Pénzcentrum2023. december 16. 16:04

Immár biztos január elsejével 41 forinttal drágulnak az üzemanyagok Magyarországon. Ez egy átlagos telitank esetében több mint 2000 forintot jelent, szívhatja a fogát, akinek sokat kell autóznia. Összeszedtünk pár tippet, amelyekkel akár 20-30 százalékot is foghatsz a kocsi fogyasztásán.

Immár biztos január elsejével 41 forinttal drágulnak az üzemanyagok Magyarországon a jövedéki adó emelése miatt. Gyakorlatilag többhavi árcsökkenést nulláznak le egyetlen perc alatt, legutóbb pénteken is jelentősen csökkentek az árak, a benzin esetében bruttó 9 forintos árcsökkenés volt a kutakon, a gázolaj ára pedig bruttó 5 forinttal kevesebb.

Ha a péntektől érvényes árakra dobjuk rá az adóemelést ( 95-ös benzin: 564 Ft/liter, gázolaj: 588 Ft/liter), akkor mári újra 6-ossal kezdődő tarifákat kapunk, ami sokaknak már a lélektani határt jelenthet. Egy 50 literes telitank esetében január 1-től több mint 2000 forinttal fizethetnek többet az autósok. Így elsőre kevésnek tűnhet, de aki minden nap ingázik, annak igencsak húsbavágó lehet.

Alább a which.com segítségével olyan tippeket szedtünk össze, amelyek követésével akár 20-30%-kal is csökkenthetjük autónk üzemanyag-fogyasztását.

Válassz megfelelő autót

Az üzemanyag-hatékonyság az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni egy új autó vásárlásakor. A gazdaságos autók általában kisebbek, könnyebbek és hatékonyabb motorral rendelkeznek. Egyszerűen fogalmazva, minél nagyobb és nehezebb egy kocsi, annál több üzemanyagot fogyaszt. A gazdaságos autók általában kisebbek, könnyebbek és hatékonyabb motorral rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy kevesebb energiára van szükségük a mozgatásukhoz, ami csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

  • A gazdaságos autók közé tartoznak:
  • Kisautók, például a Ford Fiesta vagy a Volkswagen Polo
  • Hibrid és elektromos autók
  • Dízelmotoros autók

Fontos megjegyezni, hogy az üzemanyag-fogyasztás nem csak az autó méretétől és típusától függ. A vezetési szokások is jelentősen befolyásolhatják az üzemanyag-fogyasztást.

Tartsd karban az autót

A rendszeres karbantartás segíthet javítani az üzemanyag-hatékonyságot. Fontos, hogy rendszeresen cserélni az olajat, a szűrőket és a gumiabroncsokat. Az olaj és a szűrők cseréje segít biztosítani, hogy az autó motorja megfelelően működjön. Ez csökkentheti a súrlódást, ami javítja az üzemanyag-fogyasztást. A gumiabroncsok megfelelő nyomása is fontos a hatékonyság szempontjából. Az alulfújt gumiabroncsok növelik az ellenállást, ami növeli a fogyasztást.

A gumiabroncsok nyomását havonta ellenőrizzük, és szükség esetén fújjuk fel a megfelelő nyomásra. Az ajánlott gumiabroncs-nyomást általában az autó kézikönyvében találjuk meg.

Kerüld a hirtelen gyorsítást és fékezést

A hirtelen gyorsítás és fékezés növeli az üzemanyag-fogyasztást. Kerüljük ezeket a manővereket, és próbáljunk egyenletesen vezetni. Ha hirtelen gyorsítunk, az autónak több energiára van szüksége a sebességnöveléshez. Ha hirtelen fékezel, az autónak több energiát kell levezetnie. Mindkét esetben az üzemanyag-fogyasztás nő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ahelyett, hogy hirtelen gyorsítasz vagy fékezel, próbálj egyenletes sebességgel haladni.

Emellett az üzemanyag-fogyasztás a sebesség növekedésével exponenciálisan nő. A 60-80 km/h-s sebesség tartásával jelentősen csökkenthetjük az autó fogyasztását. Például, ha 100 km/h-val haladunk, akkor a kocsi 20%-kal több üzemanyagot fogyaszt, mintha 80 km/h-val haladna. Ha rövid távolságot kell megtenni, fontold meg a gyaloglást, a kerékpározást vagy a tömegközlekedést. Ezek a lehetőségek általában olcsóbbak és környezetbarátabbak, mint az autózás.

Használj tempomatot

A tempomat segít egyenletes sebességet tartani, ami csökkenti az üzemanyag-fogyasztást. Ráadásul ha a tempomatot használjuk, akkor nem kell folyamatosan a gázpedálon tartani a lábat.

Ne melegítsd be előre a motort

Az erre vonatkozó tanácsok gyártótól függően eltérőek, de általában jobb, ha az autót azonnal elindulás után óvatosan vezetjük, ahelyett, hogy bemelegítenénk. Az motor nemcsak gyorsabban felmelegszik, ami csökkenti a kopását, hanem kevesebb üzemanyagot is használ. Ha az autó be van fagyva, használj jégkaparót vagy jégmentesítő spray-t ahelyett, hogy a fűtést nyomatnánk.

Használj navigációs rendszert

Ha olyan helyre utazol, ahol nem vagy ismerős, győződj meg róla, hogy jól megtervezted az útvonalát, hiszen ha eltévedünk, az kész benzinpazarlás. A navigációs rendszerek, legyenek azok telefonalkalmazások vagy dedikált eszközök, megmutatják a leggyorsabb útvonalat. A legtöbb azonnal újratervezi az útvonalát a dugók és balesetek elkerülése érdekében.

Néhány esetben még a leggazdaságosabb útvonalat is kiválaszthatjuk, és elkerülhetjük a nagy dombokat és a nagy forgalmat.

Címkék:
autó, spórolás, üzemanyag, jövedéki adó, fogyasztás, kocsi, autók, üzemanyagár, üzemanyag árváltozás, üzemanyagárak, spórolási tippek,