Nagy változás jöhet a fiatalok jogosítványainál: ezt az újítást vezetné be az EU

hvg.hu2023. december 13. 14:01

Próbajogsit vezetne be az EU, derül ki a közlekedésbiztonság javítását célzó csomagból. Szorgalmaznák a digitális jogosítványokat és a bírságok határokon túli behajtását is - írja a hvg.hu. Ilyen intézkedésekkel érné el 2050-re elérendő célját az unió, hogy amennyire lehetséges, a nullához közelítsék Európában a halálos közeledési balesetek számát.

A közlekedésbiztonsági célhoz új szabályokat is rendelnek az európai jogalkotók, melyek kiemelten foglalkoznak többek között a fiatal sofőrökkel, az alkoholos és módosult tudatállapotban vezetés elleni fellépéssel és a szabályszegők büntetésének határokon átívelő, szigorodó behajtásával – írja a lap. Fontos, hogy sok egyéb jogalkotási területtel szemben a személyek és áruk szabad áramlásának uniós alapelvei miatt a jogosítványok kérdése uniós hatáskör, így ezen a területen kötelező érvényű szabályozást alkotnak az uniós intézmények.

Elfogadását illetően üzenetértékű, hogy az e heti plenáris ülés előtt az Európai Parlament (EP) közlekedési bizottsága mind a határon átívelő információcseréről, mind a járművezetéstől való eltiltásról szóló dossziét nagy többséggel szavazta meg múlt héten. A plenáris voks után az EP várhatóan jövő év első negyedévében tető alá hozhatja a csomagról történő megállapodást, mely az Európai Bizottság idén márciusban közzétett javaslatára épül - írják.

Címkék:
autó, európa, európai unió, jogosítvány, változás, eu, szabályok, vezetés, kocsi, jogszabályok,