Kiderült a fájdalmas igazság: tényleg károsíthatja a biztonsági öv a nők egészségét?

Pénzcentrum2023. november 29. 07:15

Tragédia történt a múlt héten Kecskemétnél: egy terhes kismama szenvedett autóbalesetet, amelynek következtében elhunyt, és a gyermekét sem sikerült megmenteni. Mint kiderült, a kismama nem kötötte be magát, a háta mögött volt becsatolva az öv, vélhetően féltette babaáját annak szorításától. Ez a félelem viszonylag általánosnak mondható, már a Német Autóklub is foglalkozott a kérdéssel.

Tragikus baleset történt a múlt héten Kecskemét határában: egy várandós nő hajtott árokba kocsijával, és az életét vesztette. A mentők a helyszínen elvégezték a császármetszést, akkor úgy tűnt, hogy gyermekét sikerül megmenteni, de később az újszülött a kórházban meghalt. Az RTL Híradó információi szerint a terhessége utolsó harmadában járó kismama nem volt bekötve, maga mögött csatolta át a biztonsági övet a kocsiban.

A probléma nem újkeletű, sok terhes nő fél attól, mennyire lehet káros a babára nézve a biztonsági öv becsatolása. Ugyanakkor már létezik olyan megoldás, amellyel nem az anya hasán feszül a 3 pontos biztonsági öv, hanem például a lába között van kétoldalról rögzítve az ülésben, de arról megoszlanak a vélemények, hogy ezek mennyivel jobbak a hagyományos biztonsági övnél.

A termékeket nemrégiben a Német Autóklub (ADAC) is tesztelte. Konkrétan ütközési tesztet végeztek a különféle megoldásokon, és kiderült, hogy a kiegészítő rögzítőrendszerek nem csökkentik , hanem növelik a babára leselkedő veszély. Ráadásul a vizsgált öv-adapterek egyike sem bírta el a rá ható erőket, illetve nem volt képes a kétpontos övet egy ütközés közben alacsonyabb helyzetben tartani. Sőt, ezek a kismama-övek egyenesen rontják például a medence tartását, így a hason és a medencén mért terhelések akár 30 százalékkal is nőhetnek a referenciatesztekben a hagyományos hárompontos övvel becsatolt próbabábukhoz képest.

A kismama-övek másik hátránya, hogy akár 30 centiméterrel több hevederre van szükség a becsatolásukkor. Így a biztonsági öv kevésbé feszül a testen vagy a csípőn. Ez növeli a kormánykerékkel való ütközés kockázatát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében a tesztek szerint az autók gyári biztonsági övei jól védi a várandós anyát és a születendő gyermeket is baleset esetén. Az ADAC kutatásai szerint a terhes nők nincsenek nagyobb kockázatnak kitéve vezetés közben,  mint a többi járművezető.

 

Címkék:
autó, baleset, biztonság, terhesség, kismama, tragédia, adac, terhes, balesetmegelőzés, várandós, ütközés,