Fontos KRESZ-szabályról döntött az Alkotmánybíróság: rengeteg magyar autósnak repülhet a bírság

Pénzcentrum2023. november 6. 09:30

Egy sofőrt még 2019-ben büntettek meg, mert telefon volt a kezében vezetés közben. A férfi végül egészen az Alkotmánybíróságig menetelt.

Egy autóst még 2019 januárjában szúrtak ki a rendőrök vezetés közben, amikor mobiltelefonnal a kezében ült a volán mögött. A KRESZ kimondja, hogy a „gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat+, így a rendőrök megbírságolták még a helyszínen. A sofőr azonban meghallgatást kért, és meggyőzte a szabálysértési hatóságot, hogy bár a kezében tartotta a telefont, de azt nem használta, sőt állítása szerint be se volt kapcsolva. A rendőrség elengedte a pénzbírságot, mindössze megrovásban részesítették – számolt be a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

Azonban a vétkesnek ez nem volt elég: bírósághoz fordult jogorvoslatért, de miután a Zalaegerszegi Járásbíróság szerint elegendő a szabálysértési felelősség megállapításához az, hogy a telefon vezetés közben a kezében volt, így elutasító döntés született. Ekkor fordult az autós az Alkotmánybírósághoz alkotmányjogi panasszal. A testület pedig megállapította, hogy az eljárás során a sofőr alaptorvényben biztosított jogát senki se sértette meg, így visszautasították a panaszát.

A fentieket végük a Közlekedéstudományi Intézet is megerősítette: a vezetés közbeni mobiltelefonhasználat ugyanis minden más gépjárművezetés közben végzett tevékenységnél nagyobb mértékben vonja el a sofőr figyelmét.

Címkék:
autó, Alkotmánybíróság, büntetés, sofőr, telefon, telefonálás, panasz, vezetés, döntés, rendőrök, pénzbüntetés,