Több ezer autót hív vissza a Skoda, Kia, Hyundai, Mercedes: ha a tied is esek között van, irány a szerelő

Pénzcentrum2023. október 2. 09:17

Széteső, eltörő futóműalkatrészek, meghibásodó hajtáslánc, rendellenesen működő légzsákok miatt rendel vissza járműveket javításra.

Az Európai Bizottság rendszeresen közzéteszi a listát, amelyen az Európai Unió tagországaiban frissen visszahívott tartós fogyasztási cikkek szerepelnek – írja a vezess.hu cikkében. Az uniós listában nem csupán autók is szerepelnek. A gyűjtés elég hosszúra nyúlik, a járművek a következők: 

  • Hyundai i40 / Kona A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2018 december–2020 június (motor olajellátása lehet hibás)
  • Mercedes-Benz Sprinter A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2022 október (hibás keréktárcsák miatt a jármű irányíthatatlanná válhat)
  • Iveco S-Way / X-Way A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2022 február-november (a kardántengely leválhat, ami balesetveszélyt okozhat)
  • Kia Ceed / XCeed / Proceed / Ceed SW / Sportage A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2018 október–2020 október (a tandempumpa hibás szűrője miatt nem elégséges az olajellátás, a rendszer nem képes vákuumot előállítani. Ez befolyásolja a féktávolságot)
  • Land Rover Discovery A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2016 szeptember–2020 február (a hátsó ajtók zárszerkezete korrózió miatt magától oldhat. A jelenségről nem értesíti a vezetőt a műszerfalon piktogram, ami balesetveszélyt idézhet elő)
  • Mitsubishi Fuso Canter A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2017 január-2021 december (a második tengelyen gyártása hiba miatt eltörhetnek a laprugók, ami balesetveszélyt idézhet elő)
  • Bentley Bentayga A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2015 november-2021 július (a motor üzemanyag-ellátó modulja túlmelegedhet, ami üzemanyag-szivárgást és tűzveszélyt eredményezhet)
  • Toyota Proace / Proace Verso A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2023 január-március (a nagynyomású üzemanyag-szivattyú és a motor vezérműszíja meghibásodhat. Ennek következtében a motor menet közben megállhat, ami balesetveszélyt idézhet elő)
  • Škoda Fabia A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2021 június-2022 június (az első légzsákok ütközéskor nem biztos, hogy kinyílnak)

Ha valakiben felmerül a gyanú, hogy az autója érintett a visszahívásban, úgy mindenképp forduljon a forgalmazóhoz, ilyen esetekben ugyanis az ilyen cégek biztosan tudnak segíteni.

Címapi kép: MTI/Mónus Márton

Címkék:
autó, motor, veszély, autószerviz, toyota, visszahívás, gyártás, mercedes, skoda, balesetveszély, hibák, kia, hyundai,