Megszólalt Zacher Gábor a zéró tolerancia eltörléséről: Magyarországnak ez a legnagyobb problémája?

Pénzcentrum2023. augusztus 9. 18:43

Nemrég röppent fel a hír, hogy eltörölnék a zérótoleranciát. Ennek kapcsán szólalt meg most Zacher Gábor, aki szerint ennél nagyobb problémákkal kéne jelenleg foglalkozni.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a július végén felröppent hírek szerint jelenleg is azon dolgozik, hogy lazítsanak az autóvezetés előtti alkoholfogyasztási tilalmon. A zérótolerancia 2008 óta van érvényben, előtte egészen a 0,8 ezrelékes véralkoholszintig volt megengedő, azóta viszont a rendőr nem mérlegelhet: ittas sofőrtől a helyszínen el kell venni a jogsit.

A közlekedési tárca a hazai közlekedési kultúra, a közlekedési szabálykövetés növelését fontosnak tartja, ennek jegyében megkezdődött a közlekedési magatartást befolyásoló szabályok általános vizsgálata. A nemzetközi gyakorlat és szabályozás megismerése érdekében készülő felmérés érinti – a többi között – az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok összegyűjtését is – írta korábban a minisztérium, akik szerint a KRESZ nem követte le a változásokat.

Ennek kapcsán szólalt meg most Zacher Gábor toxikológus, aki szerint több okból is problematikás a zéró tolerancia eltörlése.

Magyarországnak az a legnagyobb problémája, hogy most a zérótoleranciáról módosítsunk 0,005-re? Egy olyan országban, ahol 20 százalék fölött van az infláció, ahol egyre több ember él a szegénységi küszöb alatt? Akkor ezen gondolkozzunk el?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta el a szakértő az interjúban, hozzátéve, hogy a probléma ott kezdődik, hogy egy átlagos ember nem tudja kiszámolni, hogy mennyi idő alatt szívódik fel az alkohol a szervezetében, hiszen ez rengeteg mindentől függ. Attól, hogy mit és mennyit ittunk, mennyit ettünk előtte, és egyáltalán milyen érzelmi állapotban vagyunk, mennyire vagyunk fáradtak stb. Éppen ezért a toxikológus szerint nem lenne jó ötlet elfogadni a KRESZ módosítását.

Címkék:
autó, kresz, zéró tolerancia, minisztérium, zacher, youtube, toxikológus, tolerancia,