Indul a kegyetlen razzia a magyar utakon a jövő héten: az ilyen autókat vadásszák majd a rendőrök

MTI2023. augusztus 5. 10:41

Közlekedési akciót tart a rendőrség a jövő héten, ezért hétfőtől ellenőrzésre számíthatnak az autósok az egész országban - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szombaton a police.hu oldalon. A közlemény szerint Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján tart a Magyar Rendőrség országos akciót augusztus 7. és 13. között. 

A rendőrök ebben az időszakban célzottan a megengedett sebességet túllépő járművezetőket szűrik ki - tették hozzá.

Már drónokat is bevet a rendőrség

Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Jámbor István r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Szakirányító Osztály vezetője a rendőrségi drónok használatának közlekedésbiztonság területén betöltött szerepéről beszélt a 2023. augusztus 4-én tartott budapesti sajtótájékoztatón. A rendőrség országszerte 62 drónt használ igen széles körben: a közlekedésrendészettől kezdve a határrendészeten át a bűnmegelőzés és a bűnfelderítés területén egyaránt. 

A közlekedésrendészet területén segítségükkel elsősorban a közlekedési jogsértéseket dokumentáljuk olyan helyeken, ahol más technikai eszköz egyáltalán nem, vagy csak nehézségek árán alkalmazható. Ilyen például, ahol a gépjárművel leállítás nem lehetséges, de az eredményesség, hatékonyság szempontjából a drón használata jelentőséggel bír. Közlekedésrendészeti akciók során a drónok legtöbbször szabálytalan előzést rögzítenek, valamint szabálytalan áthaladást tilos jelzésen és vasúti átjáróban, de gyakran készülnek felvételek olyan járművekről is, amelyek vezetői az elsőbbségi vagy a kanyarodási szabályokat nem tartják be. A műszer távolról mozgóképeket készít, ennek segítségével a járőrök szinte azonnal, az elkövetés helyszínének közelében intézkedhetnek a szabályszegőkkel szemben.

2023. első félévében a rendőrség közel 2400 esetben használt drónt, legtöbbször, mintegy 1100 alkalommal közlekedésrendészeti szabályszegőkkel szembeni intézkedés során. Drónjaink ebben az időszakban 1136 óra repülési időt teljesítettek országszerte.

Címkék:
ellenőrzés, közlekedés, autó, rendőrség, gyorshajtás, razzia, magyar, sebességmérés, augusztus, rendőr, sebességhatár, rendőrök, sebességtúllépés,